Tabăra de artă vizuală – Mărișel, județul Cluj, reunește copii de la Școala Pelaghia Roșu și artiști români precum Bogdan Hojbotă, Natalia Lazăr, Mihaela Obadă, Valeriu Sepi, Anastasia Stoiciu, Florin Stoiciu și Valeriu Lazăr.
O inițiativă locală lăudabilă, ajunsă la cea de-a treia ediție, Tabăra de artă vizuală – Mărișel a fost un eveniment reușit care a avut menirea de a promova arta și de a descoperi noi talente în rândul copiilor. Aceștia au beneficiat de îndrumarea unor artiști consacrați, într-o atmosferă veritabilă de creație și inspirație, alături de muzică tradițională, folk și chiar de artă culinară.
Invitatul special și sufletul evenimentului a fost Valeriu Sepi. Renumit pictor și artist român este cunoscut atât pentru talentul său în artele vizuale, cât și pentru colaborarea cu celebra trupă rock Phoenix. Originar din Banat, Timisoara, Valeriu Sepi a fost unul dintre membri importanti ai grupului Phoenix, contribuind la identitatea vizuală a a trupei prin realizarea de postere, coperte de albume si alte elemente grafice care au definit stilul unic al trupei. Pe lângă activitatea sa muzicală, Valeriu Sepi este recunoscut pentru lucrările sale de pictură, care explorează teme tradiționale românești, dar și influențe moderne, îmbinând armonios elementele culturale cu un stil artistic original.
Prof. univ. Stoiciu Florin povestește despre Tabăra de artă vizuală – Mărișel
Impresii despre eveniment ne-a împărtășit, domnul profesor universitar Florin Stoiciu, de la Facultatea de Arte din Constanța: „Mărișel este un loc extraordinar, peste Elveția cu mult. Avem locuri superbe care din păcate, le cunoaștem prea puțin. În afară de Valeriu Sepi, la Tabăra de artă vizuală – Mărișel a participat și domnul Bogdan hojbotă, care este profesor universitar doctor la Universitatea de Artă din București, la catedra de ceramică, sticlă-metal. De asemenea, au fost și doamna Anastasia Stoiciu, de la Muzeu de Artă Cotroceni din București, doamna Mihaela Obadă, artist plastic, și Natalia Lazăr, care face lucrări de gravură.
Valeriu Lazăr a fost inițiatorul evenimentului alături de domnul Cristian Ion. Au reușit, aici la Mărișel, să ne adune pe toți și să împărtășim către generațiile tinere din secretele muncii noastre. Sepi vine din Timișoara, noi venim de la Constanța, ei sunt București, deci am reușit să ne adunăm. Aici, în Tabăra de artă vizuală – Mărișel, au fost expuse lucrări de pictură, de gravură, de sculptură, în concluzie o mare parte din artele vizuale care sunt în momentul de față în arta contemporană atât românească, cât și internațională.
Deci sunt foarte mulți care participă practic la acest eveniment, ceea ce înseamnă că îi de o notă de noblețe și de importanță. Alături de lucrările nostre, sunt expuse și lucrări ale unor copii care sunt de aici, din zona Mărișelului. Ei au fost practic principalii protagoniști. Noi suntem cei care îi susținem și împreună cu muzica tradițională, folk, alături de acele ceaune care au degajat multă artă culinară, am încercat și noi, cu resursele noastre care încă le mai avem, să mai arătăm lumii că arta românească contemporană există și că se poate desfășura și în zonele mai puțin cunoscute de mulți români.”