Chiar dacă perioada concediilor este pe sfârșite, asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm gândul de la călătorii, relaxare, evadare din rutină. După vara aceasta caniculară, perioada septembrie-octombrie ar putea fi chiar mai indicată pentru călătorii…
Dacă vă atrage ideea de a petrece câteva zile relaxante (poate un weekend prelungit), de a descoperi peisaje inedite, fără a călători mult cu mașina și fără a cheltui prea mult, vă recomandăm câteva destinații de vacanță în Bulgaria, unde am fost și ne-a plăcut. Mai întâi, haideți să vedem litoralul.
Vacanță în Bulgaria, la mare
De câțiva ani buni, tot încercând să evităm aglomerația și alte neajunsuri de pe litoralul românesc, am ajuns, încet, încet, să descoperim plajele de la vecinii noștri bulgari. Și nu mă refer aici la celebrele (cu bune și cu rele) Nisipuri de Aur, Albena sau Sunny Beach, ci la mult mai apropiatele localități Krapets și Ezerets. La 20 km de Vama Veche, litoralul bulgăresc oferă încă plaje întinse, neaglomerate, fără muzică, vânzoleală și gunoaie.
Dacă sunteți genul de persoană care preferă localitățile rurale, liniștea, plajele neamenajate, cazările la pensiune în sat sau chiar la cort, atunci Krapets sau Ezerets sunt niște alegeri bune.
Ambele sunt, practic, niste sate, destul de modeste, în care s-au construit și pensiuni pentru turiști, nu foarte multe, dar suficiente, multe dintre ele cu condiții foarte bune. Pentru cine vrea la hotel, la Krapets există Complexul Yanitsa, cu restaurant și piscină. Pentru cine vrea la cort, în ambele localități există și câte un camping amenajat (în anii trecuți se putea campa și în locuri neamenajate, dar am înțeles că nu mai sunt atât de permisivi).
Vacanță în Bulgaria la Krapets, rural și liniștit
Satul bulgăresc din margine de țară păstrează încă mult din specificul rural, chiar dacă locuitorii s-au adaptat destul de bine și la turism…Probabil că celor care au cunoscut Vama Veche pe vremuri, locul le va aminti de această poveste frumoasă. Și oamenii care vin aici, în cea mai mare parte, sunt cam tot ,,din același film”.
În Krapets vă puteți caza la una din pensiunile localnicilor. Noi am testat mai multe și am rămas la pensiunile Brezee 1 și 2 –https://krapets.com/en/breeze/. Ce ne-a plăcut ? Livada, hamacul, grădina de zarzavat, bucătăria de vară, camerele simple dar cu tot ce le trebuie, proprietarul amabil dar nu intruziv (mare avantaj că vorbește și româna). Ca sa vă faceți o idee de costuri, prețul este de 80 leva pentru o cameră dublă (aprox 200 lei) din iunie până la jumătatea lui septembrie, după aceea probabil e mai ieftin. Bucătăria de vară este dotată cu tot ce vă puteti gândi, astfel încât, dacă doriți să nu frecventați restaurantele, este perfect posibil.
Un site bun pentru a găsi cazări este https://krapets.com/en/hotels/, unde puteți intra în legătură direct cu proprietarii, dar găsiți cazare și pe booking sau pe alte platforme.
De mâncat, se mănâncă bine și un pic mai ieftin decât în România. În Krapets, terasa Morski Briz sau restaurantul Yanitza sunt de bază; mâncarea este bună, meniul este și în română, chelnerii vorbesc românește și se poate plăti și în lei.
Ce mai poți face în Krapets ?
Plaja din Krapets este, cum spuneam, largă, neaglomerată, neamenajată ( există doar o mică zonă cu șezlonguri și beach bar), restul este ,,la liber”. Marele avantaj este că nu trebuie să stați ,,cearceaf lângă cearceaf”, aveți parte de câtă intimitate doriți, nu este vacarm și vă puteți bucura liniștiți de zgomotul valurilor. Mai puțin convenabil este că, pentru a ajunge din sat la plajă trebuie să luați mașina sau bicicleta (trotineta etc). Nu sunt decât 2 kilometri, dar pe jos, prin soare, nu e o idee prea bună…Dacă stați la camping e mai simplu, acesta este la câteva minute de plajă. Una peste alta, ca să te bucuri cu adevărat de o zi la plajă, aș zice că merită efortul…
Ce mai poți face? Să te plimbi pe ulițele satului, să vizitezi micuța și frumoasa biserică din localitate, să mergi în portul de pescari…în general să te relaxezi.
Plaja de vis la Ezerets
Un alt loc care vă poate oferi câteva zile de liniște, cu plaje întinse, mare liniștită și albastră (da, tot Marea Neagră) este Ezerets. Acesta se află după Krapets, la aprox 10 km mai departe. Satul este încă și mai puțin turistic decât Krapets, iar multe gospodării sunt chiar abandonate, probabil exodul spre străinătate își spune și aici cuvântul…Sunt și aici câteva pensiuni, dar mult mai puține. Noi am stat numai la camping, situat într-o frumoasă pădure de pini. N-am putea spune că este un camping ,,amenajat” dar este acceptat de autorități și sigur este unul cu tradiție, unde vin deopotrivă bulgari și români, de ani de zile. Multe rulote, multe corturi, un beach-bar, niște toalete ecologice, umbră, liniște, atmosferă prietenoasă, relaxată. De la camping se coboară direct pe plajă, care este una superbă, cu nisip fin și intrare lină în apă.
Pentru cine vrea să petreacă mai multe zile în zonă, merită vizitat situl arheologic Durankulak, botezat ,,Troia bulgară”. Straturile descoperite aici sunt de fapt mai vechi cu 2000 de ani față de adevărata Troia; pe insulă s-au descoperit numeroase vestigii arheologice și urme ale unei așezări neolitice cu constructii din piatră ridicate cu mai bine de 7000 de ani în urmă.
Cam atât despre litoral, vom reveni și cu alte idei despre o vacanță în Bulgaria, într-o altă zonă deosebit de frumoasă, la doar 3 ore de București.
P.S. : Nu uitați să vă luați vinieta pentru mașină, online sau imediat ce treceți vama în Bulgaria!