Home » Slănic Prahova – o destinație reconfortantă de weekend

Slănic Prahova – o destinație reconfortantă de weekend

Florentina Cenja
9 minute citire
Salina Slănic Prahova
Aflat la  aproximativ 100 de kilometri de  București, Slănic Prahova este un loc minunat pentru a-ți reîncărca bateriile după o săptămână de muncă. Aerul pur din salină, drumețiile pe dealurile Slănicului, dar și o plimbare la pas cu calul te vor face să îți dorești să revii aici iar și iar.

Cum ajungem la Slănic Prahova (din București)

Pentru cei care preferă autovehiculul, vestea bună este că din București până la Slănic Prahova vor face în jur de o oră și jumătate, folosind autostrada București-Ploiești. Așadar, nu vor avea de-a face cu aglomerația de pe Valea Prahovei, pentru că după ce vor trece de Ploiești și vor intra pe DN1, în scurt timp vor schimba direcția spre  dreapta, intrând pe drumul județean ce duce la Păulești,  Plopeni și mai sus, spre Slănic.

Dacă vă plac aventurile feroviare, aveți tren la 6.57 (pentru cei mai matinali) sau la 10.22 din București Nord, cu schimbare în Ploiești Vest, în total 2 ore și jumătate de mers până la Slănic.

Ce puteți face la Slănic Prahova?

Cu siguranță cel mai cunoscut obiectiv, care aduce și faima stațiunii, este salina – mai exact Mina Unirea. Iar renumele său este pe deplin meritat, atât din punct de vedere al beneficiilor terapeutice, cât și al facilităților pentru turiști. Din panourile informative aflate la intrarea în salină, am reținut câteva aspecte pe care vi le prezentăm și dumneavoastră:

  • Deschisă vizitării după anul 1970, Mina Unirea arată ca un vapor uriaș ancorat la 208 metri sub pământ.
  • Salina de la Slănic Prahova are cel mai pur aer de pe planetă. În urma măsurătorilor efectuate de Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Măgurele s-a obținut o valoare medie a fondului de radiații în Mina Unirea de circa 80 de ori mai mică decât valorile obținute la suprafață.
  • Este cea mai mare salină din Europa ca dimensiuni, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătrați. Cele 14 camere au o deschidere de 10 metri la tavan, 32 de metri la bază, iar înălțimea este de 54 de metri. În aceste ,,palate de sare”, microclimatul bogat în aerosoli are o temperatură constantă de cca 13 grade C și umiditatea de cca. 60%.
  • Microclimatul din salină poate ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii precum astmul, alergiile sau bronșita.Terapia naturală care implică petrecerea unei perioade de timp (o ședință are de regulă între 30 de minute și 2 ore) se numește speleoterapie. Aerul bogat în particule de sare se pare că ajută la curățarea sistemului respirator, având de asemenea și proprietăți antiinflamatorii și antialergice. Pentru cei care petrec mai multe ore în acest scop în salină, există fotolii, șezlonguri etc, în spații special amenajate.  

Salina Slănic Prahova – o locație potrivită pentru întreaga familie

Ce ne-a plăcut la această salină este faptul că nu este gândită doar pentru cei care vin aici la tratament, ci are facilități și atracții pentru toate vârstele. Nu numai că veți fi fascinați de frumusețea blocurilor imense de sare, în culori și  modele ce  depășesc orice imaginație, dar veți putea admira și expoziția de fotografii de natură organizată în salină, cu frumuseți din diverse zone ale țării.

 Dacă sunteți o fire sportivă, terenul de mini-golf și  mesele de tenis de masă vă stau la dispoziție. Pentru copii, locul de joacă este ofertant (tobogane gonflabile, trambulină, mese Air Hockey , carturi). Și pentru cei mari și pentru cei mici, o vizită la Planetariu va deschide poarta către stele sau către minunile Planetei Albastre. În salină vă mai așteaptă o cafenea, precum și un magazin de suveniruri

În Salina Slănic Prahova vom face și o incursiune în  istoria poporului român, admirând bustul sculptat în sare al lui Burebista, sculpturile în sare reprezentându-i pe Decebal şi Traian, un bazorelief cu marele domnitor Mihai Viteazu şi bustul sculptat în sare al “luceafărului” poeziei românești, Mihai Eminescu.

Plimbări cu calul pe dealurile Slănicului

Poate vă gândiți: ,,Păi eu nu știu să călăresc! La vârsta mea…cum să mai învăț…nu se poate.. La gabaritul meu…o să râdă și curcile de mine!”

Nici vârsta, nici lipsa de experiență și nici formele mai plinuțe nu sunt de fapt niște impedimente dacă vreți să vă bucurați de o experiență nouă, inedită, care vă va conecta cu caii, cu natura și, de ce nu, cu voi înșivă!

Noi am fost (cu mic, cu mare) la Centrul Ecvestru Husar, acum câțiva ani, iar de atunci nu ne mai putem desprinde de locul acela magic. Am trimis copiii în tabere, am dat câte o fugă de câte ori ne-a permis timpul și de fiecare dată caii, oamenii inimoși  de acolo, natura superbă au fost balsam pentru suflet. Dacă vreți să citiți o poveste inspirațională, spusă cu autoironie, dar și cu mândria găsirii vocației în viață, despre corporatiști și cai, citiți povestea lui Alex de la Husar https://husarslanic.ro/povestea-noastra/

Centrul este  deschis atât pentru începători cât și pentru cei mai experimentați, care doresc să își îmbunătățească pregătirea, în manej sau pe traseele organizate pe dealuri. Turele de agrement au durata de la 1 ora (începători), la 2-3 ore sau chiar o zi (includ și pauza de masă, cu produse tradiționale). De la turism ecvestru, la team-buildinguri, tabere și Școala Altfel, veți găsi aici tot ce implică activități cu cai. Atenție: dacă vă hotărâți să mergeți, trebuie să faceți o rezervare – găsiti mai multe informații și contact pe site (https://husarslanic.ro/ sau facebook (https://www.facebook.com/HusarSlanic/?locale=ro_RO)

Alte obiective turistice ale Slănicului

La mică distanţă de salină se află un fascinant obiectiv turistic: Muntele de sare, monument al naturii, un masiv de sare dezgolit, în interiorul căruia se află o veche ocnă umplută cu apă, căreia localnicii îi spun Grota Miresei. În zonă, turiştii pot vizita mănăstirile Ghighiu, Zamfira, Crasna, Cheia, Suzana, cariera de tuf vulcanic Piatra Verde sau se pot relaxa la ştrandurile “Baia Baciului”, “Baia Roşie”, “Băile Verzi”.

Muzeul Sării este amenajat în Casa Cămărășiei, o clădire monument istoric, care pe vremuri servea ca reşedinţă funcţionarului care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare. În muzeu sunt expuse documentele care atestă istoria salinei de la Slănic, unelte şi utilaje vechi folosite la extragerea sării, cristale de sare, ilustraţii ale florei şi faunei din zonă.

Indiferent de anotimp sau de timpul avut la dispoziție (o zi, un weekend sau un concediu întreg) Slănic Prahova este o alegere care vă va relaxa, binedispune și vă va încărca bateriile.

Citește și: Idei de vacanță în Bulgaria

Ar putea sa ti placa si

1 cometariu

Ziua Mondială a Turismului - călătoriile ne pot prelungi viața 27/09/2024 - 09:11

[…] Citește și: Slănic Prahova – o destinație reconfortantă de weekend […]

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy