Home » De Ziua Mondială a Turismului avem vești bune: călătoriile ne pot prelungi viața

De Ziua Mondială a Turismului avem vești bune: călătoriile ne pot prelungi viața

Florentina Cenja
3 minute citire
Vi se întâmplă periodic să spuneți: trebuie să plec undeva, să ies din rutină, să îmi încarc bateriile? Când sunteți plecați în călătorii, excursii, drumeții, parcă dispar toate afecțiunile și durerile care vă sâcâie acasă, iar supărările și angoasele se evaporă? Dacă vă regăsiți în această descriere, iată că a venit și explicația științifică pentru a vă motiva să faceți o nouă rezervare: călătoriile ne pot prelungi viața.

Un nou studiu relevă impactul pozitiv al călătoriilor asupra noastră

Conform unui studiu realizat de Universitatea Edith Cowan din Australia, publicat în ,,Journal of Travel Research” și citat de Fox News Channel, călătoriile pot avea un efect surprinzător: încetinirea procesului de îmbătrânire. Și acest lucru nu doar de Ziua Mondială a Turismului – 27 septembrie!

Îmbătrânirea este, fără îndoială, un proces ireversibil. Dar, pe cât este de adevărat că nimeni nu poate evita înaintarea în vârstă, pe atât este de posibil să încetinim acest proces. Dacă în privința alimentației și a sportului suntem cu toții conștienți că au un rol important în menținerea sănătății și a unui tonus bun, puțini dintre noi s-au gândit că putem să ne menținem tineri călătorind!

Cum ne pot îmbunătăți viața călătoriile

Turismul nu înseamnă doar distracție și recreere. El contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea stării fizice și mentale și chiar la prelungirea vieții. Experiențele pozitive din timpul unei călătorii pot avea o contribuție benefică asupra indivizilor, atât din punct de vedere fizic  cât și psihic, inclusiv prin expunerea la locuri și medii noi, la niveluri crescute de activitate fizică și socializare, prin stimularea emoțiilor benefice.

Vizitarea și descoperirea de locuri noi generează un răspuns care crește rata metabolică a organismului, ceea ce poate declanșa totodată un răspuns adaptiv al sistemului imun. Acest răspuns al sistemului imunitar mărește abilitatea organismului de a percepe și a se proteja  de amenințările externe. Altfel spus, sistemul imunitar devine mai rezistent. Hormonii care au rol în repararea și regenerarea țesuturilor pot fi eliberați și pot îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, se arată în studiul citat.

Acest lucru este adevărat și pentru călătorii de placere, ca și pentru activități mai intense, cum sunt drumețiile montane. Intensificarea activităților fizice, ce are loc de regulă în timpul călătoriilor, poate să îmbunătățească circulația sângelui, să accelereze transportul nutrienților și să ajute la o funcționare optimă a sistemului digestiv,  toate acestea contribuind la întărirea sistemului imunitar. Exercițiile fizice moderate sunt benefice pentru oase, mușchi și articulații, pe lângă susținerea sistemului ,,anti-uzură” al corpului.

Ziua Mondială a Turismului, o ocazie pentru a stabili o nouă destinație

Așadar, atunci data viitoare când ,,dorul de ducă”  își face simțită prezența, nu ezitați: porniți la drum, pe calea ,,tinereții fără bătrânețe!”

Cine știe, poate chiar ziua de azi – 27 septembrie – când se sărbătorește Ziua Mondială a Turismului ( stabilită de Organizația Mondială a Turismului încă din anul 1980), vă poate inspira în alegerea viitoarei destinații!

Citește și: Slănic Prahova – o destinație reconfortantă de weekend

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy