Home » A deveni sau a avea, care este întrebarea?

A deveni sau a avea, care este întrebarea?

Dana Ilieș
5 minute citire
Cu siguranță că ne dorim binele copiilor noștri, dar ce este bine din perspectiva noastră se potrivește cu ce este bine din perspectiva lor?

A deveni sau a avea? Oare ce a funcționat pentru noi va funcționa și pentru ei? Oare dorința noastră de a-i crește pe copii astfel ca ei să fie ”în rândul lumii” este una menită să-i facă fericiți?

Vrem copii obedienți sau dimpotrivă, vrem copii care să gândească cu mintea lor?

Fiecare părinte își pune fel de fel de întrebări despre cum e mai bine să facă pentru a-l pregăti pe copilul său pentru viitor, și este natural să fie așa.

Doar că uneori pierdem din vedere că, în ecuația asta, nu suntem noi părinții cei care joacă rolul principal, ci copiii noștri.

Copiii noștri au propria personalitate, propriile idei, propriile interese și înclinații. Noi nu suntem aici ca să schimbăm ci dimpotrivă suntem aici ca să păstrăm și să aducem la suprafață.

A educa asta înseamnă de fapt, a aduce la suprafață ceea ce copiii noștri au deja. Așa precum o sămânță care știe deja ce este ea menită să devină. Pământul nu încearcă să schimbe sămânța, ci o ajută să crească așa cum este ea.

Fiecare copil se naște unic și special și ce facem noi după ce se naște este să-l educăm să fie la fel ca ceilalți, doar că asta nu se poate.

Strategia cea mai bună este să ne asigurăm că stăm în spatele lui cu toate mijloacele noastre. Să îi deschidem căi de explorare sau îl lăsăm pe el să le găsească astfel ca într-o zi să descopere singur ce este menit să devină.

De ce spun ”a deveni” și nu spun ”a avea”?

Pentru că atunci când întrebarea este ”a deveni”, răspunsul se află în interiorul nostru, este aliniat cu cine suntem noi, cu propria noastră menire, implică autocunoaștere și folosește propriile valori și înclinații. A deveni presupune o creștere organică, în acord cu cine suntem noi de fapt, așa cum crește un stejar dintr-o ghindă.

Dacă pornim cu întrebarea ”a avea” atunci propriile noastre resurse nu sunt importante decât în măsura în care sunt aliniate scopului. Altfel le ignorăm și căutăm să dobândim altele, care nu ne vin natural, dar care fac din noi o afacere lucrativă. Scopul este important și nu mijloacele. Este ca și cum ne-am sacrifica pe noi de dragul câștigului material.

În prima situație viața noastră capătă sens, în a doua sensul este doar ceva ce am putea obține eventual și numai atunci când ceea ce avem ne poate da voie să luăm o pauză pentru ”a fi”.

Înseamnă oare că ”a deveni” exclude ”a avea”?

Nicidecum, atunci când eu fac din ceea ce-mi vine natural să fac un mod de viață, cu siguranță că succesul nu întârzie să apară, dar aici succesul nu este scopul, ci este o consecință a devenirii.

Nu ar trebui să ne dorim să creștem copii care să lucreze cuminți într-o corporație pentru un frumos pachet de beneficii, ci ar trebui să creștem lideri ai viitorului care să-și transforme pasiunea în mijloc de trai și care să schimbe lumea cu ideile lor.

Un copil cu o mentalitate de lider, chiar dacă va lucra la un moment dat pentru o corporație, va lucra în propriii săi termeni, nu va fi un angajat, ci va fi un asset prețuit și protejat de corporație pentru beneficiile pe care le aduce. Va avea putere de negociere și nu va mai trăi într-o paradigmă a resurselor limitate pe care se bate toată lumea, ci într-una a abundenței în care locul lui nu poate fi luat de nimeni.

Putem învăța să devenim?

Cu siguranță că toate răspunsurile se pot găsi în interiorul nostru. Condiția umană ne dă acces la toată cunoașterea. Este însă greu uneori să străbatem desișul de condiționări sociale pe care mediul în care trăim ni le pune în minte. Este dificil să ne punem întrebările potrivite atunci când cunoașterea noastră este limitată.

De aceea este nevoie uneori de ajutor.

Cu toții ne aducem aminte de pilda fiului risipitor, în care un fiu de împărat pleacă încărcat de resurse să cunoască lumea și el își cheltuie resursele, ajunge să fie un cerșetor, uită cine este, până când într-o zi cineva îl recunoaște și îi aduce aminte și îl readuce la glorie.

Atunci când sunt expuși unor experiențe și unor înțelegeri, copiii vor ști să-și pună întrebările potrivite astfel ca ei să se descopere pe sine, să-și vadă resursele și să le folosească pentru a deveni cine sunt ei meniți să devină.

Te invit să-i deschizi copilului tău o cale de explorare prin ședințele de Life coaching cu tema Depinde de mine să devin cine vreau să devin care chiar asta își propun: să-l ajute pe copilul tău să înțeleagă cum să-și descopere și să-și transforme potențialul în realitate.

Găsește aici descrierea și formularul de înscriere

Citește și: Ce rol poate avea vacanța în stimularea gândirii creative a copiilor

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy