Cultura, arta, frumosul și originalitatea au purtat, timp de zece zile, la final de Cireșar, numele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Derulat în perioada 23 iunie – 2 iulie, festivalul a transformat Sibiul în centrul cultural al României.
„Miracolul” de la Sibiu
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se află la cea de-a 30-a ediție, aceasta având tema „Miracol” și fiind dedicată reputatului critic de teatru George Banu (1943 – 2023).
Programul festivalului a cuprins spectacole de teatru, dans, circ și muzică, în diverse spații din Sibiu. Anul acesta, cei prezenți la festival s-au putut bucura de prezența unor artiști din țări ca Austria, Franța, Germania, Israel, Japonia, Republica Moldova, Spania și România, care au adus pe scenă povești, creații, valori specifice spațiului cultural pe care îl reprezintă, dar și elemente ce țin de spiritualitatea universală, comună tuturor creatorilor și iubitorilor de frumos din lume.
Acesta este, de altfel, și miracolul artei, care reușește să adune laolaltă oamenii, indiferent de rasă, naționalitate, religie, condiție socială și să îi facă să vibreze, la unison, cu sufletul deschis pentru a se împărtăși de frumusețea, binele și adevărul său. Iar acest miracol s-a întâmplat, și anul acesta, la FITS.
Spicuiri din jurnalul de festival
„Mult zgomot pentru jazz”
Un concert despre iubire, Iubirea atemporală, eternă, universală, slăvită de poeți, cântată de muzicieni, trăită de toți, cu emoțiile, neliniștile, bucuriile și tristețile ei. Cuplul suedez Romeo & Julia Kören a oferit un regal de muzică și declamație, îmbinând în mod feriricit melodii celebre marca Ella Fitzgerald și Louis Armstrong sau Chet Baker și Marilyn Monroe, în aranjamentul muzical pentru lăută renascentistă, cu fragmente din opere shakespeariene precum „Mult zgomot pentru nimic”, „Visul unei nopți de vară”, „Cum vă place”, „A douăsprezecea noapte” și „Romeo și Julieta”.
Vocea limpede, de cristal, puternică și vibrantă a solistei, a rezonat cu acordurile lăutei, iar cei doi muzicieni s-au completat în mod fericit, într-un spectacol ce a îmbinat emoția, umorul, muzica bună și literatura clasică.
,,Atlasul frumuseții”
Expoziția surprinde frumusețea exterioară, dar mai ales interioară, a femeilor pe care Mihaela Noroc le-a fotografiat în ultimii 10 ani, călătorind în peste 50 de țări. Demersul său a devenit faimos în întreaga lume și s-a transformat într-o carte de succes publicată în mai multe limbi, apărută în anul 2022 la Editura Humanitas.
La început, ești frapat de chipurile expresive, de privirile intense, de forța emanată de personajele feminine din fotografii. Apoi, te apropii, atras irezistibil și dornic a ști mai multe despre persoana ce transmite atât de mult, și astfel descoperi povestea fiecărei femei ce alcătuiește atlasul frumuseții. Descoperi femei puternice, istorii de viață incredibile, uneori tragice, ce relevă putere, iubire de semeni, dedicație, sacrificiu…
Expoziția spune povestea feminității din toate timpurile și de pe toate meridianele, celebrând îmbinarea dintre sensibilitate, frumusețe, fragilitate și forță interioară, curaj și reziliență.
,,Tărâmul muzicii” – la Sibiu
Cătălin Milea & Gabriel Bălașa au un tărâm special pe care viețuiesc și unde, cu bucurie și empatie, ne aduc și pe noi, cel puțin pentru timpul în care dau glas instrumentelor: tărâmul muzicii.
Sinagoga din Sibiu a găzduit spectacolul celor doi artiști care s-au întâlnit întru spiritualitate și pasiune pentru muzică, îmbinând în mod plăcut sunetele magice ale saxofonului și flautului cu vibrațiile calde ale handpanului.
Pe ,,Tărâmul muzicii” cea mai pregnantă senzație este cea de relaxare, de armonie, de liniște interioară, indusă de acordurile celor două instrumente. Saxofonul este considerat un instrument pentru suflet, timbrul său pasionat și expresiv fiind capabil să transmită tandrețe și pasiune și să ne trezească amintirile cele mai ascunse. Handpan-ul, un instrument muzical de percuție relativ nou, este un instrument extrem de versatil, care poate fi folosit pentru a crea o gamă largă de sunete și stiluri muzicale. Acest instrument are un sunet unic, liniștitor, care a fost descris ca fiind meditativ și terapeutic. Sunetul calmant al handpan-ului creează o stare de relaxare și liniște interioară.
Mânuite de cei doi artiști, aceste instrumente minunate au creat povestea care a condus audiența pe tărâmul muzicii, unde am poposit pentru câteva momente de grație.
Citește și: SECRETUL LUI ERIC-EMMANUEL SCHMITT