Bucureștiul este un oraș unic în Europa. Zona sa istorică este plină de clădiri construite în stil francez, englez, neo românesc etc. Din păcate, multe dintre acestea sunt lăsate în paragină sau sunt modificate ilegal de către proprietari.
Nu ne-am propus o abordare exhaustivă pentru toate clădirile mutilate fără milă. În acest articol, mă voi opri la câteva imobile de pe Bulevardul Carol I și strada Pache Protopopescu. Acestea se află într-o stare avansată de degradare sau au fost modificate ilegal.
Bulevardul Carol I nr. 28
Imediat ce treceți de Ministerul Agriculturii, veți fi întâmpinat cu imaginea dezolantă a unei construcții din anul 1900 (cod monument istoric B-II-m-B-18311) cu tencuiala căzută la etaj, graffiti pe pereți, iar la parter cu o covrigărie ce nu respectă urbanistica zonei.
Următoarea clădire care este sediul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este împânzită de aere condiționate, graffiti, mesaje politice, iar la parter un Amanet își face reclamă cu o pancardă neregulamentară.
La intersecția Bd. Carol I cu Strada Speranței se află monumentul istoric notat cu codul B-II-m-B-18314. Clădirea este plină de antene TV si aere condiționate. La parter se află o șaormerie ce distruge aspectul clădirii, iar la etaj geamurile sunt sparte și peticite cu niște bucăți de lemn.
Bucureștiul este plin de clădiri precum acestea în toate ariile sale protejate. Lipsa de interes pentru cultură și istorie a proprietarilor distruge puținele artefacte arhitecturale ale orașului, ce au reușit să supraviețuiască cutremurelor, războaielor și regimului comunist.
Ce se poate face pentru clădirile mutilate ?
În primul rând, Primăria Municipiului București trebuie să se sesizeze și să aplice amenzi unde este cazul. Cu toate acestea, sărăcia este, de cele mai multe ori, cauza nerespectării legislației, astfel ar trebui să existe un program prin care proprietarii să fie sprijiniți financiar în renovarea clădirilor istorice.
Pe cele mai multe monumente istorice am observat aparate de aer condiționat montate pe fațadă. Adevărul este că în București este imposibil să supraviețuiești fără ele, dar asta nu înseamnă că trebuie sa “mutilăm” clădirile cu acestea. În prezent, există sisteme centralizate de climatizare care pot să răcească, să încălzească și să asigure apă caldă cu o eficientă energetică extraordinară, astfel primăria ar trebui să sponsorizeze financiar echiparea clădirilor cu aceste dispozitive.
La solicitarea 3QMedia, Primăria Capitalei ne-a răspuns că prin programele P.N.R.R și A.M.C.C.R.S. vor fi consolidate 32 de clădiri istorice dintre care 14 în zona Centrului Vechi. Este un număr insignifiant raportat la patrimoniul arhitectonic al Capitalei!
Pe lângă aceasta, Poliția Locală a Municipiului București a aplicat 886 de sancțiuni contravenționale (de la apariția legii !!) pentru nerespectarea legii 422/2001, în cuantum de 1.533.000 lei . Această sumă este una derizorie ținând cont că amenda medie s-ar situa undeva la doar 1730 de lei.
Din răspunsul Primăriei ne dăm seama cât de puțin interes există pentru cultură și istorie în București. În prezent există 1.552 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare. Alte aproximativ 11.000 au intervenții neconforme (aere condiționate, instalații de telecomunicații, gaze, curent electric pe fațadă, reclame și graffiti-uri).
Mai jos se află alte poze cu monumente istorice distruse din București.
Citește și: MÂNĂSTIREA CERNICA – POPASUL CLIPEI
1 cometariu
[…] Citește și: CLĂDIRILE MUTILATE ALE BUCUREȘTIULUI […]