Home » Stilouri românești care au scris istorie

Stilouri românești care au scris istorie

Tudor Bedereag
5 minute citire

În vremurile în care scrisul de mână este din ce în ce mai rar, colecționarul și scriitorul Petre Crăciun ne oferă o retrospectivă inedită a unor stilouri care la rândul lor au contribuit la scrierea istoriei…la propriu.

În această după-amiază de noiembrie la ora 17.00, la Muzeul Național Cotroceni, va avea loc vernisajul expoziției „Stilouri românești, instrumente de scris și manuscrise ale șefilor de stat și ale scriitorilor români, Colecția Petre Crăciun”.

Expoziția oferă publicului posibilitatea de a vedea o colecție unică cuprinzând stilouri și alte instrumente de scris, precum și numeroase documente datând din perioada interbelică și până în anul 1990.

„Este o mare bucurie pentru mine, în calitate de scriitor dar și de colecționar, că am reușit să adun într-un singur spațiu expozițional, toată producția românească de stilouri, dar și teme total noi și extrem de spectaculoase, cum ar fi instrumentele de scris și documente olografe ale șefilor de stat din România și, nu în ultimul rând, o multitudine de manuscrise valoroase și instrumente de scris care au aparținut scriitorilor români de ambele maluri ale Prutului. Avem, cu alte cuvinte, întrunită o triadă care se poate rezuma la cuvintele: industria instrumentelor de scris, cultură, autoritate”., a declarat Petre Crăciun.

Vizitatorii își vor putea reaminti ¬- sau vor vedea pentru prima dată – peste 70 de modele ale stilourilor românești produse în a doua parte a secolului trecut la „Flamura Roșie” Sibiu (Flaro), la Întreprinderea de Industrie Județeană „Archimet” Sibiu, la Întreprinderea „Chimica” Cluj sau la Întreprinderea „Drum Nou” București.

Alte vitrine vor fi dedicate stilourilor școlare, celor de birou sau stilourilor realizate de artizanii de altădată, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din România.

Pentru prima data în România vor fi expuse stilouri sau alte instrumente de scris și înscrisuri olografe ale șefilor de stat din România: Regele Mihai I și președinții României de după 1990.

Va putea fi vizionat și un stilou ”Flaro DACIA”, cu semnătura olografă a președintelui comunist Nicolae Ceaușescu.

Stilouri ale unor celebri scriitori pot fi admirate la Muzeul Cotroceni

De un mare interes vor fi exponatele (stilouri, manuscrise sau dedicații) aparținând unor mari scriitori, precum: Emil Gârleanu, Tudor Vianu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Nina Cassian, Zaharia Stancu, Constanța Buzea, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Radu Beligan (trei caiete manuscris), Petru Vintilă, Gheorghe Tomozei, Mircea Sîntimbreanu, Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Ion Hobana, Virgil Carianopol, Varujan Vosganian, Mircea Cărtărescu, Spiridon Vangheli, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Ion Hadîrcă ș.a.

Mai puteți vedea stilouri cu care au scris autorii contemporani: Ioan Aurel-Pop, Ștefan Mitroi, Ion Cristoiu, Marius Tucă, Petre Crăciun, Nicolae Rotaru, Passionaria Stoicescu, Michael Haulică, Răzvan Voncu, Horia Gârbea, Francisca Stoenescu, Adrian G. Săhlean, Alexandru Plăcintă, Marcel Manea.

Expoziția de stilouri ale scriitorilor români este întregită, în mod fericit, de prezența stiloului care a aparținut și cu care a scris marele scriitor român Marin Preda. Fiul său, Alexandru Preda, a avut amabilitatea de a alătura această piesă de patrimoniu național expoziției noastre, spre bucuria publicului vizitator.

Un punct de atracție îl reprezintă și stilourile dedicate de unele mari firme internaționale de  stilouri unor personalități sau României: Ilie Năstase (Montegrappa), Regele Mihai I (Pelikan), „România – U.E. 2007” (Montegrappa).

O vitrină este destinată stilourilor dedicate unor mari scriitori universali: Fyodor Dostoevsky,  Virginia Wolf , Mark Twain,  Carlo Collodi,  Antoine de Saint-Exupery,  Rudyard Kipling, Charles Dickens, Frații Grimm sau stiloul realizat de artistul italian  Cleto Munari în cinstea laureatului Premiului Nobel pentru Literatură din anul 1986, scriitorul nigerian Wole Soyinka.

Petre Crăciun, autorul volumului „Istoria și catalogul stilourilor românești”, este scriitor, istoric și colecționar. A publicat 25 de volume de literatură pentru copii, semnând o monumentală ediție care cuprinde un număr impresionant de basme culte  – ”100 de basme și povești. Odaia fericirii”.

Citește și: CLĂDIRILE MUTILATE ALE BUCUREȘTIULUI

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy