În prima lună din an, a doua lună de iarnă și a treia din calendarul oricărui grădinar temperatura medie scade sub 0 grade Celsius și solul îngheață.
Ianuarie fiind o lună rece nu este potrivită pentru plantarea directă a legumelor în grădină sau chiar în solar din cauza temperaturilor foarte scăzute. Însă, pregătirea pentru sezonul de primăvară începe chiar de acum!
Încă de la început de an trebuie să ții pasul cu stârpirea buruienilor și să ai grijă la dăunători. Fă tot posibilul să lași afară semințe sau mâncare pentru păsări în formă de bilă. Astfel, vei încuraja păsările să-și facă drum mai des prin grădina ta și să te ajute să scapi de dăunători.
Ce poți face cu bradul de Crăciun în ianuarie?
Dacă ai optat pentru un brad natural de Crăciun, acum îl poți recicla. Mărunțește-l și aruncă-l în recipientul pentru prepararea compostului. Dacă nu ai un recipient pentru prepararea compostului poți să-l mărunțești și să acoperi straturile cu plante perene sau cele cu bulbi.
Un al aspect care nu este de neglijat constă în curățarea arbuștilor, copacilor și plantelor. Acest lucru le va ajuta să se regenereze mai ușor în primăvară. Dacă nu ai tăiat încă rămurelele uscate sau încălecate la trandafiri, acum este cel mai potrivit moment pentru a tăia lăstarii exact deasupra primului mugure. Pentru sălcii caută să îndepărtezi lăstarii loviți, bolnavi sau bătrâni, iar dacă găsești lăstari supraaglomerați, trebuie să îi rărești. Glicina trebuie curățată, prin scurtarea lăstarilor de vară cu vreo doi – trei muguri. Spânzului trebuie să-i îndepărtezi frunzele uscate pentru că așa vei face loc noilor flori de primăvară.
Pomii fructiferi au nevoie de atenția ta
În luna ianuarie este momentul ideal să întreții și să cureți și pomii fructiferi. Trebuie să cureți arbuștii de coacăz negru, agriș și coacăz roșu pentru a-i ajuta să crească mai viguroși și să dea o recoltă mai bogată în sezonul următor. Dacă vremea a fost prea rea sau dacă te-ai bucurat de sărbători și încă n-ai ajuns să cureți merii și perii, poți s-o faci acum, cât sunt în stare latentă.
Totuși, nu te apuca să cureți cireșii, prunii și caișii până înainte de vară. Curățarea timpurie îi predispune la infecții, cum ar fi „boala frunzelor de argint”, care îți pot compromite recolta de fructe și pot ucide planta.
Straturile și bordurile au nevoie și ele de atenția și grija ta după lunile reci de iarnă. Verifică plantele existente și îndepărtează-le pe cele care nu au supraviețuit vremii friguroase. Vei putea începe să-ți plantezi grădina de vis așa cum vrei în anul care abia a început, fie că îți dorești să reîmprospătezi ce ai avut deja, fie vrei să încerci un nou aranjament de culori.
O grădină frumoasă înseamnă multă grijă, indiferent de anotimp
Tot, la început de an, îți poți ajuta spațiul verde concentrându-te pe viitor: adaugă sol și îngrășământ nou (când solul e înghețat și roaba nu lasă urme). Poți crea noi alei cu pietriș, elimină uscăturile. Repară aranjamentele cu pietre/rocăriile, dacă ai așa ceva în grădină. Scutură zăpada căzută pe arborii și arbuștii ornamentali, cu o greblă, pentru a nu se rupe din cauza greutății suplimentare. Dacă ai gazon în curte și e acoperit de zăpadă, nu păși pe el (folosește aleile), pentru a nu afecta iarba.
A menține interesul în grădina ta și în anotimpul înghețat este extrem de important, mai ales dacă locuiești într-o zonă a țării în care ninge regulat. Oricâtă zăpadă s-ar strânge în curtea ta, dacă ai elemente de interes bine puse pe poziții, peisajul va rămâne captivant. Dar o grădină frumoasă și în anotimpul rece nu înseamnă doar o aglomerare de conifere veșnic verzi și plante de exterior rezistente iarna.