Home » Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în ianuarie

Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în ianuarie

Andra Chesaru
4 minute citire

În prima lună din an, a doua lună de iarnă și a treia din calendarul oricărui grădinar temperatura medie scade sub 0 grade Celsius și solul îngheață.

Ianuarie fiind o lună rece nu este potrivită pentru plantarea directă a legumelor în grădină sau chiar în solar din cauza temperaturilor foarte scăzute. Însă, pregătirea pentru sezonul de primăvară începe chiar de acum!

Încă de la început de an trebuie să ții pasul cu stârpirea buruienilor și să ai grijă la dăunători. Fă tot posibilul să lași afară semințe sau mâncare pentru păsări în formă de bilă. Astfel, vei încuraja păsările să-și facă drum mai des prin grădina ta și să te ajute să scapi de dăunători.

Ce poți face cu bradul de Crăciun în ianuarie?

Dacă ai optat pentru un brad natural de Crăciun, acum îl poți recicla. Mărunțește-l și aruncă-l în recipientul pentru prepararea compostului. Dacă nu ai un recipient pentru prepararea compostului poți să-l mărunțești și să acoperi straturile cu plante perene sau cele cu bulbi.

Un al aspect care nu este de neglijat constă în curățarea arbuștilor, copacilor și plantelor. Acest lucru le va ajuta să se regenereze mai ușor în primăvară.  Dacă nu ai tăiat încă rămurelele uscate sau încălecate  la trandafiri, acum este cel mai potrivit moment pentru a tăia lăstarii exact deasupra primului mugure. Pentru sălcii caută să îndepărtezi lăstarii loviți, bolnavi sau bătrâni, iar dacă găsești lăstari supraaglomerați, trebuie să îi rărești. Glicina trebuie curățată, prin scurtarea lăstarilor de vară cu vreo doi – trei muguri. Spânzului trebuie să-i îndepărtezi frunzele uscate pentru că așa vei face loc noilor flori de primăvară.

Pomii fructiferi au nevoie de atenția ta

În luna ianuarie este momentul ideal să întreții și să cureți și pomii fructiferi. Trebuie să cureți arbuștii de coacăz negru, agriș și coacăz roșu pentru a-i ajuta să crească mai viguroși și să dea o recoltă mai bogată în sezonul următor. Dacă vremea a fost prea rea sau dacă te-ai bucurat de sărbători și încă n-ai ajuns să cureți merii și perii, poți s-o faci acum, cât sunt în stare latentă.

Totuși, nu te apuca să cureți cireșii, prunii și caișii până înainte de vară. Curățarea timpurie îi predispune la infecții, cum ar fi „boala frunzelor de argint”, care îți pot compromite recolta de fructe și pot ucide planta.

Straturile și bordurile au nevoie și ele de atenția și grija ta după lunile reci de iarnă. Verifică plantele existente și îndepărtează-le pe cele care nu au supraviețuit vremii friguroase. Vei putea începe să-ți plantezi grădina de vis așa cum vrei în anul care abia a început, fie că îți dorești să reîmprospătezi ce ai avut deja, fie vrei să încerci un nou aranjament de culori.

O grădină frumoasă înseamnă multă grijă, indiferent de anotimp

Tot, la început de an, îți poți ajuta spațiul verde concentrându-te pe viitor: adaugă sol și îngrășământ nou (când solul e înghețat și roaba nu lasă urme). Poți crea noi alei cu pietriș, elimină uscăturile. Repară aranjamentele cu pietre/rocăriile, dacă ai așa ceva în grădină. Scutură zăpada căzută pe arborii și arbuștii ornamentali, cu o greblă, pentru a nu se rupe din cauza greutății suplimentare. Dacă ai gazon în curte și e acoperit de zăpadă, nu păși pe el (folosește aleile), pentru a nu afecta iarba.

A menține interesul în grădina ta și în anotimpul înghețat este extrem de important, mai ales dacă locuiești într-o zonă a țării în care ninge regulat. Oricâtă zăpadă s-ar strânge în curtea ta, dacă ai elemente de interes bine puse pe poziții, peisajul va rămâne captivant. Dar o grădină frumoasă și în anotimpul rece nu înseamnă doar o aglomerare de conifere veșnic verzi și plante de exterior rezistente iarna.

Ar putea sa ti placa si

14 comentarii

Rosa 05/03/2024 - 03:49

O aventură memorabilă cu Costel Aurelian: ‘Ziua Spunerii Basmelor’ aduce zâmbete la ‘Lumea Florilor’. Visare și imaginație fără limite pentru copii.

https://bit.ly/Grădinița-cu-Program-Prelungit

Raspunde
Mel 08/03/2024 - 17:23

Increase your sales now with the secret to free Google traffic. Easy, fast, impactful!

Reveal more here https://bit.ly/Traffic-Hack-Google-2024

Raspunde
Lester 24/03/2024 - 22:21

Niciodată nu am crezut că se poate o asemenea bucurie și relaxare profundă într-o singură vacanță. Aceste oferte mi-au transformat total modul de a vedea lucrurile. Sunt vrednice de fiecare moment investit!

Află mai multe despre oferta acum – o recomandare valoroasă! https://cutt.ly/oferte-de-nerefuzat

Raspunde
Norris 25/03/2024 - 16:04

Now, discover how to easily enhance your online presence with our proven strategies. Whether you’re looking to increase your traffic or maximize your sales, our guide offers simple steps and tips that will transform the way you think about digital marketing. Act now and take your brand to the top!

Discover here! https://bit.ly/email-marketing-sales

Raspunde
Sallie 26/03/2024 - 22:25

Fugiți de aglomerație! La Plaja Ancăi te așteaptă o atmosferă relaxantă și prietenoasă. Mi-a plăcut mult că plaja e curată și bine amenajată, iar Anca, gazda, e o persoană minunată care contribuie la vibe-ul bun de aici. Bonus: plaja e accesibilă tuturor! Așa că nu ezitați, mergeți la Plaja Ancăi și bucurați-vă de o zi perfectă la malul mării!

Vezi aici https://cutt.ly/xw9NtAo8

Raspunde
Coral 27/03/2024 - 22:18

Don’t Wait! Try It Today and Experience the Amazing Benefits of Brainwave Entrainment!

Click here to discover the techniques behind our proven methods https://bit.ly/brainwave-act-now

Raspunde
Albert 29/03/2024 - 09:55

Experience the future of traffic generation today. Our tool is your shortcut to digital success, making complicated strategies a thing of the past.

See Offers -> https://cutt.ly/1w9zNLPM

Raspunde
Tawanna 01/04/2024 - 13:20

Află cum a escaladat un judecător la apogeul justiției militare într-o intrigă ce seamănă desprinsă din filme. Explorează detaliile! https://cutt.ly/Gw3KbGIy

Raspunde
Serena 02/04/2024 - 20:45

Boost your sales now with the secret to free Google traffic. Simple, fast, effective!

Click here https://cutt.ly/Fw0tEpVj

Raspunde
Carole 05/04/2024 - 14:49

Vezi detaliile incredibile ale cazului Col. Paraschiv, un ofițer care a luptat împotriva sistemului.

Verifică aici https://cutt.ly/Yw8FDbRj

Raspunde
Robby 07/04/2024 - 17:01

Experience the difference of rising refreshed. Revitalize your nights and naturally increase your energy.

End sleepless nights. Click here! https://bit.ly/energize-your-mornings

Raspunde
Erik 09/04/2024 - 09:34

Uncover proven strategies to alter your cat’s behavior. Experience a cleaner home environment effortlessly.

Stop the mess today! Learn more -> https://bit.ly/stop-cat-spraying-now

Raspunde
Sterling 10/04/2024 - 19:26

Boost your sales now with the key to free Google traffic. Simple, fast, impactful!

Begin now https://cutt.ly/Fw0tEpVj

Raspunde
Gilda Sanches 15/05/2024 - 11:23

Eram în căutarea evadării ideale și ea mi-a apărut în față! Absolut tot a fost mai bine decât mi-am imaginat, de la locul de cazare la fiecare activitate. Pentru cei care visează la o vacanță de neuitat, iată unde să începi.

Vezi pachetul acum – nu vei regreta! https://cutt.ly/oferte-de-nerefuzat

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy