Mi-a atras deunăzi atenția pe rețelele de socializare o dispută între PR-iști. Nu aș fi dat prea mare importanță dacă nu ar fi fost vorba de Muzeul Național al Literaturii Române. MNLR, o instituție respectabilă, aflată în subordinea Primăriei Capitalei.
Totul a plecat de la Ziua Culturii Naționale care, în acest caz, în loc să ne unească, pare să ne dezbine, mai ales atunci când libertatea de expresie este încălcată. Scriitorul Petre Crăciun, Președinte al Filialei București Literatură pentru Copii și Tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România, a îndrăznit să-și spună opinia pe pagina de Facebook a MNLR. Cu toate că limbajul folosit a fost unul foarte decent, după un schimb de replici și ele cu ștaif, Petre Crăciun s-a pomenit blocat.
“Doamna Loreta Popa, PR-ista Muzeului Național al Literaturii Române, mi-a șters două comentarii prin care îmi exprimam, foarte cuviincios, mirarea că de Ziua Națională a Culturii l-a invitat să vorbească despre Eminescu pe jurnalistul sportiv Cătălin Oprișan. Nu îi contest invitatului calitățile de jurnalist sportiv, dar cred că nu au murit toți eminescologii și filologii din țară. Comentariul meu, mai mult decât decent, a stârnit două reacții: au fost șterse comentariile și mi s-a blocat accesul pe pagina de Facebook a muzeului, care este o instituție publică.
Este ceva uluitor, cum numai în dictaturi mai întâlnești. Eu sper că domnul profesor univ. Dr. Ioan Cristescu, managerul muzeului, nu știe de această limitare a accesului meu la informațiile de interes public. Pentru că nu mi s-a blocat accesul pe pagina personală a doamnei, ci pe cea oficială. Gestul mi se pare extrem de grav și nu voi renunța până când nu mi se va comunica de ce mi s-a interzis accesul. Atașez capturile care lămuresc totul, inclusiv comentariile mele care au fost șterse.”, a scris Petre Crăciun pe Facebook.
Petre Crăciun a îndrăznit să aibă păreri…diferite
În dezbaterea stârnită de această postare a domnului Petre Crăciun au intervenit și doamna Ana Munteanu, director la Editura Minerva, dar și Radu Bîlbîie, cunoscut PR-ist și profesor de comunicare la Universitate.
Prin anii ’80, la „Rotanda 13”, îi invitam pe Edgar Pappu, pe Șerban Cioculescu… să vorbească despre Eminescu, nu pe Cristian Țopescu, deși era un vorbitor fermecător!, menționează Ana Munteanu.
Pe de altă parte, domnul Bîlbîie este mai împăciuitor, tributar cumva meseriei: “Nu știu cine v-a cenzurat și mă îndoiesc ca Loreta să fi fost aceea. Cred că merită o discuție și cu Loreta și cu bunul nostru prieten, directorul așezământului.
Am relatat destul de fidel disputa, pentru a înțelege contextul. Problema oricărui jurnalist sau simplu cetățean este accesul la informație și dreptul la liberă exprimare. Nu știm cum au dispărut subit comentariile de pe pagina de facebook a Muzeului Literaturii poate că au fost șterse sub un impuls de moment de una sau de o altă persoană…O primă greșeală, dar infinit mai mică decât blocarea accesului pe pagină a unui scriitor.
Dragi instituții ale statului, chiar dacă legile internetului, a rețelelor sociale în particular, nu au fost încă scrise, există o Constituție și respectul față de cetățean – chiar și față de cel cu păreri diferite. Nu uitați cine vă plătește salariul, domnilor și doamnelor!