Home » Centenarul Ostașului Necunoscut

Centenarul Ostașului Necunoscut

Andra Chesaru
5 minute citire

Au trecut 100 de ani de când România a ales să cinstească rămășițele eroului necunoscut. Ministerul Apărării Naționale a organizat la Mormântul Ostașului Necunoscut din Capitală o ceremonie militară și religioasă.

Invitați au fost mulți la Centenarul Ostașului Necunoscut, însă și mai mulți au fost lipsă. Acum 100 de ani, însuși Regele Ferdinand, îmbrăcat în uniformă de general a Regimentului de Escortă Regală, a trecut în revistă compania de onoare care aducea în Gara de Nord, la data de 17 mai 1923, sicriul cu rămășițele ostașului necunoscut.

Astăzi, marele absent motivat de participarea la Summitul șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei – din, Islanda, Klaus Iohannis nu a transmis nici măcar un mesaj. No comment!

Au fost însă prezenți, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Angel Tîlvăr și cel de interne, Lucian Bode.

Generațiile din ultimele decenii nu au cunoscut durerea și pustiirea unui război, nici măcar ai noștri conducători mai înaintați în vârstă. Și Slavă Domnului să nu mai avem parte niciodată.

Din păcate, uităm! Și cei câțiva care mai încearcă să țină aprinsă flacăra recunoștinței pentru cei care s-au sacrificat, se lovesc de indiferența și absența celor, care cel puțin teoretic, ar trebui să fie exemple de urmat!

Centenarul Ostașului Necunoscut – o lecție de istorie

În schimb, oamenii simpli, copiii și toți cei care și-au rupt din timp pentru acest eveniment au avut parte de o frumoasă lecție de istorie. Armata Română s-a străduit să ofere toate informațiile și o comemorare demnă pentru un asemenea moment.

Ceremonia comemorativă a început cu intonarea Imnului Național al României. A fost adusă urna cu cei 10 săculeți tricolori cu pământ sfânt care va fi depusă la Mormântul Ostașului Necunoscut. E de precizat că pământul sfânt a fost adus din cele 10 locuri unde s-au dat lupte crâncene în primul Război Mondial pentru eliberarea României,  respectiv Mărășești, Mărăști, Oituz, Tg.Ocna, Jiu, Prahova, București, Dobrogea, Ardeal și Basarabia.

Alegerea Ostașului Necunoscut – Acesta este tatăl meu!

Trebuie spus, că acum 100 de ani tot, din aceste locuri au fost aduse la Mărășești rămășițele mai multor soldați căzuți la datorie. Deshumarea și ridicarea acestor rămășițe pământești a fost urmată de așezarea lor în zece sicrie de stejar, căptușite cu tablă de zinc și depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mărășești, în ziua de 13 mai 1923.

Ceremonia desemnării osemintelor Ostașului Necunoscut s-a desfășurat la Mărășești, în data de 14 mai 1923. Punctul culminant al acestui eveniment l-a avut în prim plan pe elevul militar Amilcar C. Săndulescu. Amilcar era un elev premiant în clasa a I-a al Liceului Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova și orfan de război. El a fost desemnat de Ministerul de Război să aleagă sicriul cu osemintele Ostașului Necunoscut. Copilul a stat câteva minute în fața celor zece sicrie de stejar, care conțineau rămășițele pământești ale soldaților anonimi menționați. După un timp, orfanul de război l-a ales pe cel de-al patrulea. Înaintea sicriului, copilul a îngenunchiat și a rostit cuvintele care aveau să intre în legendă: „Acesta este tatăl meu!”.

Ulterior, în data de 17 mai 1923, acest sicriu a fost adus la București și depus unde acum este Mormântul Ostașului Necunoscut al României, în Parcul Carol, se menționează în historia.ro.

Monumentul Ostașului Necunoscut a fost deschis publicului larg

Cu prilejul Centenarului Ostașului Necunoscut, s-a dezvelit și o placă comemorativă care marchează Centenarul Ostașului Necunoscut al României. Participanții au depus coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut. Se știe că Monumentul din Parcul Carol este închis și păzit de Armată. Totuși, astăzi publicul a avut ocazia să intre în interior. Românii s-au putut reculege la mormântul eroului necunoscut și au putut admira o expoziție de fotografie și artefacte.  Cei care au dorit au vizionat filmul documentar Ostașul Necunoscut și au putut asista la exerciții de tip drill team. De asemenea a avut loc și momentul de schimbare a Gărzii de Onoare de la Mormântul Ostașului Necunoscut.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale și un spectacol de lumini. Seara, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” s-au retras cu torțe pe traseul Parcul Carol I – Bulevardul Timișoara.

Ar putea sa ti placa si

1 cometariu

Tangâru - Şi sângele nostru a curs pentru țara asta! 09/06/2023 - 07:59

[…] Citește și: CENTENARUL OSTAȘULUI NECUNOSCUT […]

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy