Home » Nervurile lutului- o atmosferă de umanitate ieșită din comun

Nervurile lutului- o atmosferă de umanitate ieșită din comun

Ștefan Bedereag
3 minute citire

Recent la librăria Cărtureşti – Modul, a avut loc lansarea volumului de versuri „Nervurile lutului” al poetului timişorean Doru Arăzan.

Debutul spectaculos al manifestării, sub forma unei reprezentaţii cu teatru de poezie, s-a bucurat de interpretarea plină de energie şi forţă actoricească a actriţei Ioana Cojocărescu (formidabilă artă a mimicii!), secondată de intervenţiile domnului Remus Octavian Câmpean. „Nereciclabil” este titlul punerii în scenă a textului semnat Doru Arăzan.

Şi cum despre poeţi cel mai bine vorbesc tot poeţii, intervenţia doamnei Ana Blandiana, ce a precedat clasicul moment al versurilor în interpretarea autorului, a punctat magistral şi firesc jaloanele ce definesc esenţa poeziei lui Doru Arăzan.

Un poet al fericirii cuminţi, casnice, ce-şi găseşte bucuria spiritului în „banalul” vieţii de zi cu zi – aici se ascunde originalitatea autorului. Curajul de a aborda, într-un registru postmodernist, vocabularul şi expresiile ce însoţesc viaţa noastră în măruntele şi repetabilele ei scene („rufele puse la uscat”, „podea”, „plânsul fetiţei”, „nu vă aud”, „nasturi”, etc) se îmbină fericit cu dragostea calmă şi marturisită pentru aşezarea lumii, aşa cum este ea.

Doru Arăzan – un mesaj blând și familiar

Citind poezia lui Doru Arăzan, senzaţia este că ai în faţă o reţetă cu ingrediente comune, dar de neînlocuit atât sub aspectul unicităţii, cât şi al ordinii lor de inserare în succesiunea temporală a trăirilor ce ne-au fost date.

Viaţa nu trebuie irosită cu hiatusuri uriaşe între momentele ei esenţiale, drumul până la împlinirile de etapă fiind, la rândul lui, plin de farmec blând.
Lansarea volumului „Nervurile lutului” a mai venit cu o surpriză. Versurile lui Doru Arăzan au beneficiat de traducerea mesajului poetic în limbajul ceramicii, cu delicata contribuţie a soţiei acestuia, doamna Anca Banu-Arăzan.

Lumina caldă reflectată de formele din lut este o altă interpretare a aceleiaşi idei, realizată prin subtilele mesaje ale unui limbaj paralel.
Concluzionând, scriitura lui Doru Arăzan creează, aşa cum excelent menţiona doamna Ana Blandiana, „o atmosferă de o umanitate cu totul ieşită din comun”. Aşteptăm cu interes următoarele volume ale autorului şi versuri care să ne activeze imaginaţia.

Foto: Ștefan Bedereag

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy