Home » Prostocraţia îngroapă România (3)

Prostocraţia îngroapă România (3)

Gh. Dragoș
6 minute citire

Episodul 3 – Proşti, dar hoţi

SadNews: Prostocratul ştie că e prost pe dinăuntru şi simte nevoia de a face pe deşteptul. Cum? Simplu, comiţând cea mai neobservată hoţie: falsul în declaraţii.

Cel mai vizibil este acest fapt în modul de redactare al CV-ului. Este o obligaţie legală ca CV-ul înalţilor funcţionari ai statului să fie făcut public.

Falsul prin formă

Oricine a trecut printr-o formă de învăţământ postliceal sau universitar a învăţat ce este un CV Europass. Mai puţin prostocratul, căruia nu-i plac standardele în domeniu. De aceea, pentru a-şi ascunde incultura, apelează la tot felul de subterfugii. Prezintă o înşiruire de funcţii fără a menţiona studiile corespunzătoare anilor respectivi. Eventual îl colorează, pentru a da mai bine în imagine (vezi un fost ministru al apărării). Mestecă studiile cu locurile de muncă, pentru a fi masa mai bogată, ca în cazul unui fost ministru al muncii. La cunoaşterea limbilor străine, o dă sucită, după cum crede el, nu după criteriile Europass.

Falsul prin omisiune

În mod intenţionat sunt omise lucrurile mai puţin „onorabile”. Aşa constaţi că a fost „antreprenor la mai multe firme”. Care firme? Vindeai chiloţi sau etno-botanice? Aveai vreun salariat? Plăteai poate şi ceva taxe la stat? Mister. Mister total.

Sau omiţi nişte ani din viaţă. Ce ai făcut 10 ani, între liceu şi facultate sau între liceu şi primul loc de muncă? Mister, mister total. Şi nu sunt cazuri izolate.

Falsul prin substituire

Prostul se vrea important. El nu poate fi doar un simplu angajat sau asociat. El trebuie să impresioneze. La terminarea liceului e …„manager general” la mare firmă–mare, cu  zero activitate, zero angajaţi, zero cifră de afaceri. Toate, în CV-ul unui actual ministru. Sau, membru în diverse comitete şi comiţii, să moară Caragiale de necaz. Cu părere de rău, dar „membru” nu reprezintă nici studii, nici profesie, e cu totul altceva. Cât priveşte profesia…să ne facem că nu vedem, că s-ar putea supăra „fabricanţii de diplome civile”, Academia de Poliţie, Academia Naţională de Informaţii…..

Falsul prin diplome

Mulţi se supraevaluează, pretinzându-se „experţi” după trei ani de facultate sau absolvenţi de master pe la instituţii neacreditate.

„X” – ministru în funcţie, temină liceul. Profesează în învăţământ. După cinci ani se înscrie la o facultate la distanţă. În anul  următor se mai înscrie la o facultate, tot la distanţă. Până să le absolve, se înscrie la cursurile unui ONG politic de unde susţine că a obţinut o diplomă de master. Fals, ca să participi la un program de master trebuie să absolvi o facultate. Aşa, şi Hagi poate să dea diplome de „academician” copiilor fotbalişti, pentru că e patronul unei Academii de fotbal. După încă două cursuri, unul pe bani de 55 de ore şi altul la Colegiul Naţional de Apărare – trimis de partid, vine şi recompensa: din director de şcoală generală….direct secretar de stat la… Externe. O scurtă perioadă revine în urbea natală ca director adjunct la un colegiu naţional, după care, iar secretar de stat.

De 12 ani se plimbă prin parlament în aşteptarea unei pensii speciale, nu înainte de a mai ocupa o funcţie de ministru. Grea viaţă.

Falsul prin adevăr

Adevărul poate ascunde falsitatea unor oameni ce se cred şi se vor importanţi. Personajul „Y” a terminat liceul. Doi ani profesează, conform certificatului de competenţe, ca lăcătuş mecanic. După un curs de contabilitate scapă de munca în aer liber şi ajunge la un birou. Cu telefon. Opt ani zace contabil dar…într-un singur an face un curs de operator şi ajunge, telefonul – bată-l vina, consilier superior la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

La 19 ani de la terminarea liceului are o revelaţie şi se înscrie la o facultate, la distanţă, bineînţeles. Dat fiind locul de muncă, participă la toate cursurile organizate de instituţie. Zece cursuri în zece ani.

După 31 de ani de la absolvirea liceului şi 12 ani de la înscrierea la facultate obţine, într-un sfârşit, şi Diploma de master (la distanţă) în Managementul afacerilor.

Este promovat director executiv adjunct la aceeaşi instituţie, care a dat ţării şi alţi înalţi demnitari şi miniştri.

Urmând calea firească a telefonului şi a numărului de voturi aduse partidului, ajunge, în aprilie 2022, secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

După comasarea unor ministere i se găseşte un loc de manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Este spitalul unde o femeie a fost lăsată să moară cu zile din cauza „bunelor practici politice”, de a numi în funcţii „colecţionarii de diplome”.

Falsul prin sfidare

Rămânând în acelaşi areal geografic, descoperim la celălalt capăt al firului de telefon un personaj „anonim”: Preşedintele Consiliului Judeţean. Fără CV. Îşi ascunde activitatea. Fost senator, dar fără CV. Îşi ascunde studiile. Face parte din acea „clasă politică” pentru care legea e pentru plebe, nu pentru cei aleşi. „Clasă politică” – adunătură de prostocraţi.

Citește și:

Ar putea sa ti placa si

1 cometariu

Suveranitate - până unde e a lor, până unde e a noastră? 01/02/2024 - 09:10

[…] Citește și: PROSTOCRAŢIA ÎNGROAPĂ ROMÂNIA (3) […]

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy