Home » România primește 288 milioane de euro, din partea Comisiei Europene

România primește 288 milioane de euro, din partea Comisiei Europene

Laura Tîrnovan
2 minute citire

REPowerEU: banii sunt cu titlu de prefinanțare și se regăsesc în componenta 16 a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Pe 25 ianuarie 2024, Comisia Europeană a efectuat către România, plăți reprezentând prefinanțare din fondurile alocate REPowerEU, componenta 16 a Planului Național de Redresare și Reziliență.  Prin urmare, 288 milioane de euro vor merge către România sub formă de sprijin financiar nerambursabil, iar această prefinanțare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor-cheie, investiții și reforme incluse în noul capitol REPowerEU.

 Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat:Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată și aliniată la standardele contemporane. Asta înseamnă, evident, și o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinanțării din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investițiilor cheie din RePowerEU”.

Europa independentă

Prin acest program, se va finanța realizarea obiectivelor legate de economisirea energiei, producția de energie curată și de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili în urma invaziei Rusiei în Ucraina. 

Plata de astăzi a fost efectuată în contextul aprobării de către Consiliul Uniunii Europene a Planului Național de Redresare și Reziliență revizuit al României, care include o nouă componentă REPowerEU, dar și ca urmare a semnării actului adițional la acordul de contribuție financiară.    

REPowerEU: Șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde

Prefinanțarea reprezintă 20% din fondurile alocate suplimentar pentru finanțarea noilor capitole REPowerEU aferente statelor membre.

Noul capitol REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy