Home » Un festival pentru copii, o nouă revistă DIMINEAȚA CUVINTELOR

Un festival pentru copii, o nouă revistă DIMINEAȚA CUVINTELOR

Andra Chesaru
3 minute citire

Nu întâmplător, în aceste zile se desfășoară Festivalul de literatură pentru copii și tineret DIMINEAȚA CUVINTELOR. Ziua de 2 aprilie a fost aleasă pentru, că în această zi, pe plan mondial se sărbătorește Ziua Internațională a cărții pentru copii, fiind organizate și alte manifestări importante. Este ziua în care se năștea acum 219 ani, la Odense, Danemarca-Norvegia, Hans Christian Andersen, cel care prin basmele sale a devenit nemuritor, la fel ca personajele sale.

La fel de nemuritor ne dorim să ajungă și Festivalul de literatură pentru copii și tineret DIMINEAȚA CUVINTELOR, aflat acum la prima ediție. Evenimentul se adresează copiilor români de pretutindeni și, în funcție de program puteți participa la oricare dintre activitățile cuprinse în programul zilelor de 2-3 aprilie.

Festivalul, o adevărată premieră pentru România, este organizat de Filiala Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor. Organizatorii își propun să ofere copiilor posibilitatea de a-i cunoaște pe unii dintre cei mai importanți scriitori contemporani de literatură pentru copii. Cu adevărat, inima acestui festival bate în pieptul scriitorului Petre Crăciun, președinte al Filialei Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor, cel care a fost inițiatorul, sufletul și organizatorul principal.

Nu intrăm acum în culisele organizării, dar discutând cu acești oameni entuziaști, vă pot spune că au trebuit să depășească multe obstacole, mentalități și să surmonteze cu multă sudoare, imaginație și muncă voluntară, lipsa banilor dedicați acestui tip de eveniment de către autorități.

Debutul „Festivalului de literatură pentru copii și tineret DIMINEAȚA CUVINTELOR a avut loc astăzi la Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române. În deschidere, a adresat câteva cuvinte de suflet copiilor prezenți Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Cu prilejul deschiderii festivalului s-a lansat și primul număr al revistei cultural-educative pentru copii „Dimineața cuvintelor”, un produs media cum nu mai există pe piața românească și de care era mare nevoie.

Ambasador al revistei Dimineața cuvintelor

În cadrul evenimentului a fost acordat titlul de Ambasador al revistei Dimineața cuvintelor. Acesta i-a revenit lui Rareș Prisăcariu, câștigătorul Concursului Românii au Talent, un obișnuit al activităților culturale.

Din programul de astăzi a făcut parte și o inedită masă rotundă, intitulată „Revistele pentru copii de altădată și de astăzi”, la care au participat Petre Crăciun, scriitor, Simona Preda, scriitoare și istoric, dar și directori de reviste pentru copii din Republica Moldova (Ion Anton, „Florile Dalbe”), Ucraina (Maria și Nicolae Șapca, revista „Recreația Mare”) și Canada (Liuba Sârbu, revista „Pici Voinici”, prin Zoom).

Mâine, 3 aprilie, vor avea loc lecturi din creațiile scriitorilor prezenți, prezentări de carte, întâlniri de lectură în mai multe unități școlare din București și Chiajna, precum și alte ateliere în provincie. Festivitatea de încheiere se va finaliza cu decernarea premiilor Filialei Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor.

La festival participă peste 30 de scriitori din România, Republica Moldova și directori de reviste pentru copii din Republica Moldova, Ucraina și Canada.

Tot cu acest prilej, scriitorii de literatură pentru copii și nu numai vor semna Declarația de la București pentru încurajarea lecturii, document al Festivalului „Dimineața cuvintelor”

“Noi, scriitorii participanți la prima ediție a Festivalului de Literatură pentru copii și tineret Dimineața cuvintelor semnăm o declarație prin care atragem atenția asupra scăderii interesului pentru lectură și propunem câteva măsuri concrete.”

Bine ai venit, Dimineața cuvintelor!

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy