Home » Ce artiști plastici iau cu asalt Palatul Mogoșoaia

Ce artiști plastici iau cu asalt Palatul Mogoșoaia

Ștefan Bedereag
10 minute citire
Complexul monumental istoric de la Mogoşoaia reprezintă unul dintre cele mai căutate şi atractive locuri datorită valorosului patrimoniu arhitectural situat într-un cadru natural pitoresc în imediata apropiere a Municipiului Bucureşti. Actualmente, după mai multe etape de restaurări, zona permite organizarea unor evenimente diverse, reprezentând o oază de cultură și de relaxare în orice zi a săptămânii.

Până la final de august, spațiile expoziționale găzduiesc lucrările mai multor artiști plastici contemporani atât din România, cât și din străinătate ce ne propun un dialog interesant cromatic și stilistic.  

Artiști plastici contemporani din România și China – Soulscapes

Galeria Parter a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia este gazda expoziției internaționale de artă contemporană „Soulscapes”. Un eveniment organizat în premieră în România după două ediții la Shanghai, China. Publicul va putea admira operele a 17 artiști plastici contemporani din România și China pe întreaga durată a lunii august, expoziția fiind deschisă în intervalul 03.08-02.09.2024.

Tematica acestei expoziții poate fi interpretată ca o explorare profundă a complexității și diversității sufletului uman prin intermediul creației celor 17 artiști emergenți și consacrați. De altfel, în formularea vizuală a acestei tematici curatorul Diana Roman mizează pe dialogul între generații și culturi, dar și pe contrastele create de multitudinea de tehnici de lucru, de la cele tradiționale, la cele multimediale, instalaționiste.

Expoziția alătură identități artistice extrem de variate, întregul concept al acesteia constând în însuși dialogul artistic, filosofic și psihologic dintre ideile, experiențele și stările sufletești exprimate de creatori prin operele lor. Această varietate se reflectă în stiluri, tehnici și teme variate, de la expresionism cu puternice inflexiuni existențialiste (Sergiu Roman, Irina Cîmpeanu, Răzvan Stanciu și Florin Zhu), la abstractizarea formelor ce redau ideea legăturii spirituale dintre om și natură (Yan Su, Dong Dafeng, Roxana Donaldson, Dragoș Botezat, Mihaela Constantin, Anca Ciofîrlă Kademian, Marian Maria-Magath), de la un decorativism ce-și găsește surse de inspirație în epoci antice și medievale (Diana Roman, Dan Nica, Iulia Gaga), la compoziții cu intensă încărcătură autoreferențială (Ruxandra Nițescu, Petra Maria, Dagmar Oprea).

„Soulscapes” concentrează o temă bogată care invită la introspecție și dialog, expoziția devenind astfel un spațiu de întâlnire și explorare a sufletului uman în toată diversitatea sa.

Natalia şi Valeriu Lazăr – artiști plastici la convergență

Gheţăria – unul dintre cele mai misterioase spatii expoziţionale destinate artiştilor români – vă provoacă sa o vizitaţi în perioada 28 iulie – 25 august. Proiectul cultural propus aici de Natalia şi Valeriu Lazăr, se naşte sub un titlu aparent paradoxal: „Paralele convergente”, având curator pe Arina Nițulescu.

Într-o lume a discursului divergent, în care dreptul de a spune orice şi oricât sugrumă adesea dialogul  armonios, arta de calitate se responsabilizează, impunând teme, idei, esenţializări simbolice şi faţete ale frumosului. Este un medicament cu minime efecte secundare, gândit în laboratorul sufletului eliberat din banalul judecăţii învelite în şabloane.

Dacă veţi coborâ treptele respectabilei clădiri ce adăposteşte lucrările celor doi artişti, veţi fi martorii conversaţiei  între tehnici artistice aflate într-un vizibil paralelism de expresie (grafică şi sculptură), dar aspirând împreună la o uniune sinaptică cu privitorul. 

„Cuvântul nu este doar SEMN, ci și NOD de SEMNIFICAȚIE!”

La Galeria Cuhnia s-a deschis expoziția LUMINA PLINULUI GOL. Simbol și artă între sacru si profan, forme ezoterice de comunicare cu Divinitatea, ne propun artistul Marcel Naste și curatorul Maria Constantinescu.

Un artist tânăr de o seriozitate dezarmantă, reghinean get-beget, care s-a școlit la Liceul de Artă Plastică din Târgu-Mureș, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția Teologie Patrimoniu Cultural, Picturi Bisericești, Iconografie și Restaurare, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, cu masterat la Institutul de Artă Vizuală „Ion Andreescu”, Cluj Napoca, membru UAP. Biografia sa de artist este una care-l recomandă drept unul dintre vârfurile plasticii mureșene, făcând parte din galeria celor ce au ceva de spus, de demonstrat în cultura românească.

„Prin proiectele sale culturale aduce o nouă viziune tradiției picturii icoanei, o viziune transcedentală, modernă, de mult bun-simț și gust rafinat, artistic, păstrând simbolistica tradițională, dar pătrunzându-i cele mai profunde taine, pentru a reda noi sensuri. Arta lui este de un vitalism creator al comunicării spirituale, transcedentale, transmițând emoție și acea stare aparte a recunoașterii conștiinței valorice ce ne duce la minuțiozitatea artizanală, dublată de înaltă exigență printr-un stil propriu”, Maria Constantinescu, curator.

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy