Home » Bordeaux- Capitala europeană a vinurilor

Bordeaux- Capitala europeană a vinurilor

Andra Chesaru
6 minute citire

 “Capitala europeană a vinurilor” așa cum este supranumit Bordeaux, este amplasat pe malurile râului Garrone, în apropiere de Golful Biscaya, la mica distanță de Atlantic.

Partea veche a orașului Bordeaux, situată pe malul stâng al râului Garrone, este de-a dreptul încântătoare. Nu mai puțin de 1.810 hectare din suprafața regiunii Bordeaux sunt parte a patrimoniului UNESCO, acesta fiind cel mai mare site urban de pe lista organizației. Un număr imens de monumente (347 monumente), trei biserici și întreg centrul orașului Bordeaux sunt în lista UNESCO, controlat de britanici timp de aproximativ 300 de ani, Bordeaux este catalogat ca fiind unul dintre cele mai non-franceze orașe din Franța. A fost odată supranumit “Orașul adormit”, iar acum este o destinație turistică înfloritoare, o adevărată Mecca a iubitorilor de vin. Un oraș elegant, aflat în inima regiunii viticole cu același nume, Bordeaux si-a cucerit pe buna dreptate renumele de “Capitala europeană a vinului”, conform Ambasadei Franței.

Drumurile vinului din regiunea Bordeaux

Poți vizita cramele locale pentru degustări sau pentru a asista la recoltarea strugurilor, la începutul toamnei. Climatul este unul temperat cu ierni scurte și blânde, iar cele peste 120.000 de hectare de viță de vie din împrejurimi se bucură din plin și de aerul umed adus de Oceanul Atlantic. În zona Bordeaux se produc 57 de vinuri cu denumire de origine, aici fiind mii de proprietăți viticole, multe cu castele. Unele dintre vinurile din regiune sunt printre cele mai prestigioase din lume, precum Petrus, Yquem, Mouton Rothschild, Cheval Blanc, Lafitte-Rothschild, Latour, Margaux.

Cinci rute turistice ale vinului, presărate cu crame și podgorii

Un prim traseu ar fi ”Route des chateaux“- “Ruta castelelor”. Merge prin Médoc, la nord de Bordeaux și până la Pointe de Grave, în sud, trecând prin așezări cu aer rustic sau aristocrat. Regăsim aici domenii precum Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Margaux. Pe această rută putem vedea așa numitele “maisons des vins”, în care sunt incluse peste 20 de crame și castele care pot fi vizitate. Alături de degustări de vin, una dintre activitățile foarte apreciate este plimbarea cu bicicleta prin podgorii și păduri de pini.

“Route du patrimoine“- “Ruta patrimoniului” este la est de Bordeaux, pe malul drept al râului Dordogne, printre podgoriile de la Saint-Emilion, Fronsac, Cotes de Castillon, Côtes de France. Obiectivul turistic major al acestei rute a vinului este satul medieval Saint-Emilion, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Saint-Emilion este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase sate din Franța, cu o mulțime de biserici frumoase. El este înconjurat de podgoriile roditoare pentru care Bordeaux este faimos.

La nord de Bordeaux se afla “Route des coteaux“- “Drumul pantelor” care te conduce prin Blaye si Bourg. Aici descoperi estuarul Gironde, dealurile cu sate ascunse și biserici romantice, vestigii romane și, în Blaye, o cetate construită de Vauban.

“Drumul Graves”, la sud-vest de Bordeaux, în viile de pe marginea pădurii, zona care produce vinuri precum Cérons, Barsac, Sauternes și unde te poți caza în lux, la castelele din zonă, este de asemenea, foarte apreciat.

“Route des bastides“-“Ruta cetatilor” este situată la sud-est de Bordeaux, în regiunea Entre-Deux-Mers, între Dordogne și Garonne, unde se produc vinuri roșii, rose și albe, precum Cadillac, Loupiac, Haut-Benauge, Sainte-Croix-du-Mont. Merită vizitate mica cetate medievala Creon Sauveterre Guyenne și abația La Sauve.

Ce poți vizita în Bordeaux?

Bordeaux este în sine un oraș stilat, cu un aer cosmopolit, care găzduiește unele dintre cele mai reușite exemple de arhitectură veche din Franța, în special din secolul al XVIII-lea. Pentru a vedea cele mai frumoase clădiri, unele datând chiar din secolul al XIII-lea, trebuie doar să te plimbi de-a lungul râului, în preajma cheiului, prin Cartierul Saint Pierre sau Sainte Croix.

Trei catedrale maiestuoase se află pe celebrul traseu urmat de pelerini către Santiago de Compostela: Saint-Andre, Saint-Michael și Saint-Seurin. Catedrala Saint-Andre, cunoscută sub denumirea de Catedrala din Bordeaux, este un edificiu gotic construit între secolele XII și XVI care domină de la înălțime orașul vechi. Bazilica Saint-Michael, la care lucrările de construcție au început în secolul al XIV-lea, precum și Pont de Pierresunt alte obiective demne de a fi văzute în Bordeaux.

Dacă ești unul dintre iubitorii artei, poți vizita Muzeul de Artă contemporană, Muzeul Aquitaine sau Muzeul Goupil.

Nu trebuie să ratezi Piața Oglindă, aflată lângă un alt obiectiv turistic important din Bordeaux, Palais de Bourse, un frumos palat care datează din secolul al XVIII-lea.

Alte câteva obiective turistice de văzut ar fi: Podul Saint Pierre, Monument aux Girondins, Catedrala Sf Andre care datează din secolul al XI-lea, Basilica Sf Michel, Muzeul Bordeaux Monumental.

Gastronomie, cumpărături, amintiri

Chiar dacă nu ești un gurmand, trebuie să știi că în Bordeaux există mai multe restaurante pe cap de locuitor decât oriunde altundeva în Franța, iar treisprezece dintre ele poartă prestigioasele stele Michelin.

Bulevardul Saint Catherin (una dintre cele mai lungi străzi pietonale din lume), este raiul cumpărăturilor, unde vei găsi toate mărcile renumite de magazine.

Nu în ultimul rând, la aproximativ 60 de kilometri, se află Dune du Pilat (Duna lui Pilat), dune cu nisip fin precum in Sahara. Iar la 182 de kilometri de Bordeaux, lângă Montignac, se află peșterile din Valea Vézère, cea mai vizitată fiind Peștera Lascaux, celebră pentru picturile sale rupestre.

Dacă te întrebi care este cea mai bună perioadă a anului pentru a vizita regiunea Bordeaux, îți recomandăm primăvara până la începutul verii, atunci când vremea este foarte bună și flora abundentă, sau toamna, la culesul viilor.

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy