România a participat în premieră la ediţia Jocurilor Olimpice de vară în 1924, organizată la Paris, potrivit cosr.ro. Era A VIII-a ediție a Jocurilor Olimpice.
Delegaţia ţării noastre a fost alcătuită din 51 de sportivi, numai bărbaţi. Aceştia au concurat la 4 sporturi şi 7 probe, obţinând, în total, 4 puncte. România a ocupat, la Jocurile Olimpice de la Paris din1924, locul 29 în clasamentul pe puncte şi locul 27 în clasamentul pe medalii, notează Maria Bucur Ionescu în lucrarea „România la Jocurile Olimpice” (Ed. Sport şi Turism, 1986).
Aceasta a fost prima participare oficială a României la Jocurile Olimpice. Trebuie menționat că în anul 1900, în timpul celei de-a doua ediții, sportivul român Alexandru Gheorghe Plagino, aflat la Paris, s-a înscris la concursurile de tir, cu titlu individual. El s-a clasat pe locul al 13-lea din cei 51 de concurenți la proba de tir, cu 11 talere lovite din 20 posibile.
Un centenar de la prima medalie la Jocurile Olimpice
Tot acum 100 de ani, la Paris 1924, România a cucerit prima medalie din istoria olimpică a sportului românesc, după ce echipa de rugby a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului.
Componenţa selecţionatei României care a cucerit în 1924 la Paris medalia de bronz este următoarea: 1. Dumitru Armăşel, 2. Eugen „Gogu” Sfetescu, 3. Sorin Mihăilescu, 4.Teodor Marian, 5 Soare Sterian, 6. Iosif A. Nemeş, 7. Paul Nedelcovici, 8. Mihai Vardala, 9. Atanasie Tănăsescu, 10. Dumitru „Puia” Volvoreanu, 11. Paul Vidraşcu, 12. Mircea Sfetescu, 13. Nicolae „Nae” Mărăscu (Căpitan), 14. Gheorghe Benţia, 15. Teodor Florian; Rezerve: 16. Nicolae Anastasiade, 17. Constantin Cratunescu, 18. Ion Gîrleşteanu, 19. Constantin Ionescu, 20. Petre Ghiţulescu, 21. Octav Luchide, 22. Henry Manu, 23. Ion Cociocianu.
Naţionala României a disputat doar două partide la Olimpiada din 1924, ambele pierdute. În primul meci, România a fost învinsă de selecţionata Franţei cu 59-3 (n.r. – unele surse susţin că scorul final a fost 61-3), iar în cel de-al doilea de reprezentativa Statelor Unite ale Americii, cu 37-0. Totuși, s-a clasat pe al treile loc, graţie faptului că la turneu au participat numai trei formaţii.
Rugbiştii români au mers pe bani proprii la Paris, călătorind nu mai puţin de două săptămâni cu trenul. Aceştia şi-au confecţionat singuri echipamentul de joc. În acea perioadă statul nu oferea nici un fel de sprijin financiar sportivilor. Trei echipe au fost la startul întrecerilor, tricolorii au terminat competiția pe locul 3, marcând câștigarea primei medalii olimpice pentru România.
Până să fie participat la Jocurile Olimpice de la Paris, echipa de rugby a României mai jucase un singur meci în întreaga sa istorie.
Rezultatele sportivilor români la JO – 1924
Echipa de fotbal a României a fost nevoită să susţină două întâlniri în drumul spre Franţa, cu reprezentativele Cehoslovaciei şi Austriei. În primul meci de la Jocurile Olimpice. Olanda a învins tânăra echipă a României cu scorul de 6-0, fapt care i-a atras eliminarea din turneu. Iată că avem o istorie lungă cu echipa Olandei, chiar și după 100 de ani nu am reușit să o învingem.
La competiţia de tir, desfăşurată la 200 km de Paris, la Chalons-sur-Marne, pe o ceaţă groasă şi persistentă, au participat şi cinci sportivi români. Un rezultat bun au obţinut la întrecerea de armă calibru mare pe echipe, clasându-se pe locul 13 din 22 de echipe, înaintea multor ţări cu tradiţie în acest sport. Cei cinci sportivi au fost: Vasile Ghiţescu, Mihai Plătăreanu, Constantin Tenescu, Simion Vartolomeu, Alexandru Vătămianu.
Constantin Tenescu a ocupat locul 18 la proba individuală de tir.
La turneul olimpic de tenis au participat patru români. Dintre aceştia, numai Gheorghe Lupu, după victoria în faţa mexicanului Declanto, a reuşit să se califice în turul doi. Reprezentanţii SUA au învins la toate probele.
Locul nouă, din 18 ţări participante, a fost ocupat de trei şahişti români la un turneu pe echipe, neinclus în programul oficial al JO, denumit „Olimpiada de şah”. Cu acest prilej s-au pus bazele Federaţiei Internaţionale de Şah, la care a aderat şi ţara noastră, prin delegatul său Ion H. Gudju.
Citește și: „ÎNTREAGA LUME O IUBEA”
.