Home » „Întreaga lume o iubea”

„Întreaga lume o iubea”

Tudor Bedereag
7 minute citire

Performanțele sale sportive extraordinare au marcat definitiv istoria țării noastre. Supranumită „doamna atletismului românesc”, Iolanda Balaș a dominat timp de aproape un deceniu proba de săritură în înălțime, deținând un record mondial pentru o perioadă la fel de lungă. Alături de antrenorul și soțul ei, Ioan Soter, a urcat pe cele mai înalte podiumuri și a „țintuit” România definitiv pe harta sportului internațional

Fiul campioanei Iolanda Balaș, Doru Soter, își amintește…

„În primii ani de viață, nu am realizat faptul că am o familie deosebită, dar vă pot spune cu cea mai mare convingere că am avut o copilărie minunată, cu o educație foarte bună, bazată pe înțelegere, respect, armonie și dragoste. În anumite perioade, neavând bunicii aproape, majoritatea timpului mi-l petreceam alături de părinți în cantonamentele lor, pe terenurile de atletism, chiar și la unele competiții naționale și internaționale”, își amintește Doru Soter, fiul legendarilor Iolanda Balaș și Ioan Soter.

Când a realizat cel mai bine performanțele părinților săi? „În momentele în care mă aflam alături de ei și de alți sportivi la competițiile internaționale, atât în Europa cât și peste ocean, unde am văzut dorința oamenilor de a-i cunoaște, de a-i îmbrățișa, de a le cere mii de autografe, de a le împărtăși din experiența și rezultatele succesului obținut prin sport. Iolanda Balaș devenise atât de cunoscută pe plan internațional încât avea admiratori din toate colțurile lumii care trimiteau sute de scrisori, felicitări, solicitări de autografe. Am rămas uimiți de faptul că într-o zi a venit acasă la noi poștașul cu o scrisoare din Statele Unite ale Americii adresată mamei pe care scria doar atât: «Iolanda Balaș – Europa».

Toți am rămas plăcut impresionați deoarece, chiar și fără adresă, scrisoarea a ajuns la destinatar… Încă o dată am înțeles că întreaga lume o iubea și îi aprecia performanțele sportive”, povestește Doru Soter.

Doar cei ce erau cu adevărat excepționali puteau trece dincolo de granițele țării.

Parcursul unui sportiv de performanță nu este niciodată ușor, fiind presărat cu fel și fel de piedici. Însă vremurile ce au trecut îngreunau și mai mult afirmarea sportivilor români în plan internațional. Doar cei ce erau cu adevărat excepționali puteau trece dincolo de granițele țării.

Mișcarea sportivă din acea perioadă a prosperat în România, motivul fiind atât de simplu: aduceai rezultate foarte bune în ramura sportivă pe care o practicai, aveai șanse mari de a participa la competițiile internaționale. Iolanda Balaș sau Ioli, cum o numeau prietenii apropiați, a avut o perioadă cu rezultate excepționale, dar regimul de la acea vreme nu i-a permis deplasarea la toate competițiile din afara țării, interzicându-i de multe ori să plece împreună cu antrenorul Ioan Soter, tatăl meu, și cu mine, de teama ca nu cumva să rămânem definitiv în străinătate.

Pentru ca mama mea să poată participa la o competiție în Europa, a fost însoțită, pe lângă delegația sportivă și antrenorul Ioan Soter, și de un agent al securității care avea rolul de a-i supraveghea până la finalul competiției și întoarcerea în țară. Ceea ce s-a și întâmplat numai că, după terminarea concursului, mama, antrenorul și delegația au revenit în țară. Mai puțin agentul supraveghetor, care s-a făcut nevăzut în străinătate…”, spune fiul marii campioane.

Longevitatea recordurilor mondiale ale legendarei Iolanda Balaș nu a fost întrecută, spune Monica Iagăr, una dintre cele mai cunoscute atlete ale noastre

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de când „regina săriturii în înălțime” a trecut în eternitate. Însă rămâne prezentă, atât în sportul internațional, cât și în inimile tuturor celor care au avut onoarea de a o cunoaște. „Nu pot vorbi decât la prezent despre doamna Iolanda Balaș. Este, pentru mine, cea mai bună săritoare din lume! În anul 1998, când am ieșit campioană națională, chiar dânsa m-a premiat. A condus Federația Română de Atletism cu o mână de fier. Este o emblemă a sportului românesc pe care l-a dus pe culmile cele mai înalte atât prin medaliile ei olimpice și mondiale, cât și prin recordurile mondiale pe care le-a obținut.

Deocamdată longevitatea recordurilor ei mondiale nu a fost bătută și nici nu va fi întrecută în viitorul apropiat. Iolanda Balaș este și va fi cea mai bună săritoare mondială din toate timpurile!”, punctează Monica Iagăr, una dintre cele mai cunoscute atlete ale României.

Timp de zece ani, Iolanda Balaș a dominat proba la săritura în înălțime și a reușit performanța de a inventa recordul de recorduri mondiale, 14 la număr.

După două medalii olimpice câștigate în anul 1960 la Roma și în 1964 la Tokyo, Ioli se retrage din sfera sportului de performanță și devine metodolog de pregătire la Comitetul Director de Cercetare Metodologică și Științifică a Clubului Sportiv «Steaua București». În cea de-a doua decadă a vieții, este aleasă președinte al Federației Române de Atletism, președinte la Fundația Atletismului Românesc, președinte de onoare și vicepreședinte al Comitetului Olimpic Sportiv Român. Pentru a veni în sprijinul sportivilor, Fundația Atletismul Românesc, prin Iolanda Balaș, construiește un complex sportiv care îi poartă numele, achiziționează echipamente sportive de top, se implică în modernizarea pistelor sintetice din întreaga țară pentru a crea condiții excelente viitorilor sportivi de performanță, inițiază apariția revistei «Atletismul Românesc», dorind ca sportivii români să devină cunoscuți atât în țară cât și în străinătate.

Pentru că și-a dorit ca sportul românesc să rămână la standarde mondiale, donează întreg Complexul Sportiv Federației Române de Atletism pentru a fi sprijin actualilor și viitorilor sportivi ai României.

Dorința ei a fost răsplătită cu meritul sportiv de Maestru Emerit al Sportului, Ordinul Steaua României, Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Național Steaua României în calitate de ofițer,

Colanul de Aur fiind cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, devenind și cetățean de onoare al orașului natal Timișoara și al municipiului București. Tatăl meu și antrenorul Ioan Soter, fost campion național la proba de săritură în înălțime, a doborât recordul național de nu mai puțin de 14 ori. După încheierea activității competiționale, acesta s-a concentrat exclusiv pe antrenorat, pregătind generații întregi de campioni în multiple probe atletice. A șlefuit talentul unor sportivi precum Viorica Viscopoleanu, Carol Corbu, George Boroi și mama mea, atleți care au adus țării zeci de medalii. Activitatea tatălui meu a fost încununată de succese inegalabile înregistrate de Iolanda Balaș Soter.

Multiplă campioană olimpică, a fost declarată la nivel mondial cea mai de succes atletă a tuturor timpurilor. Grație performanțelor înregistrate, profesorul și antrenorul Ioan Soter a fost onorat cu titlul de Maestru al Sportului. Sunt profund emoționat de fiecare dată când vorbesc despre părinții mei care au fost, vor fi și vor rămâne legende pentru eternitate!”, mărturisește fiul campionilor Iolanda Balaș și Ioan Soter.

Toate marile performanțe le-a obținut alături de Ioan Sőtér, cel alături de care și-a trăit și viața din afara stadionului. Și câte au fost: 2 titluri olimpice, campioană mondială de 2 ori, campioană europeană de 2 ori, 5 recorduri olimpice, de 9 ori campioană a Balcanilor, 16 titluri de campioană a României, 41 recorduri naționale etc.

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy