Home » Noutăți și atmosferă selectă la Bookfest – 2023

Noutăți și atmosferă selectă la Bookfest – 2023

Andra Chesaru
9 minute citire

Peste 200 de expozanți din întreaga tară și din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentante la Bucureștii, vor fi prezenți zilnic, începând de miercuri și până pe 28 mai, la Bookfest.

Salonul Internațional de Carte Bookfest – ediția a XVI-a își deschide porțile miercuri în pavilionul B2 al Complexului Romexpo. Printre autorii care vin cu titluri noi anul acesta se numără și fostul președinte Emil Constantinescu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Adrian Majuru, Teodor Baconschi ori Filip-Lucian Iorga. Salonul – la care Italia este invitată de onoare – va fi deschis cu o ceremonie la care au fost invitați ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, alături de președintele AER, Grigore Arsene.

În deschiderea Bookfest va cânta Corul Madrigal

În deschidere, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va intona imnurile naționale ale României și Italiei și va susține un recital în cadrul primei zile a Salonului de carte, repertoriul cuprinzând lucrări din Renașterea italiană, precum și compoziții romanești.

Și la această ediție, organizatorii promit reduceri spectaculoase, circa un milion de volume, dintre care 3.000 de titluri noi, peste 400 de lansări de carte și dezbateri. De asemenea vor fi peste 60 de evenimente dedicate copiilor, cu participarea celor mai îndrăgiți autori români, mese rotunde dedicate stării culturii scrise și recitaluri muzicale, precizează Agerpres.

* Institutul Levant va lansa, la standul editurii Rao, două volume ale lucrării „Lumea post-pandemie între război și pace”, coordonată de Emil Constantinescu și Oana-Elena Brânda.

Editura Humanitas

La standul Humanitas, printre numeroasele lansări cu care grupul și-a obișnuit cititorii se numără cele ale lui Gabriel Liiceanu – „Exitus”, Andrei Pleșu – „Ochiul și lucrurile”; Tatiana Niculescu – „Englezul din Gara de Nord”, Dan C. Mihăilescu – „Alte mijlociri”, Radu Paraschivescu – „Garoafe la bordel”, Narine Abgarian – „Simon”, Zeruya Shalev – „Destin”, Alex Drace-Francis – „Istoria mămăligii: Povestea globală a unui preparat național”, Ludmila Uliţkaia – „Oamenii țarului nostru”, sau Stephane Courtois, „Cartea neagră a lui Vladimir Putin”.

Editura Polirom

Editura Polirom a anunțat printre evenimentele din cadrul Bookfest o întâlnire cu Piergiorgio Odifreddi, într-o discuție despre volumul „Dumnezeul logicii. Viața genială a lui Kurt Godel, matematicianul filosofiei”, ateliere cu micii cititori, prezentarea celor mai noi volume apărute în colecția „Biblioteca Polirom”, care aniversează 25 de ani. Printre cei care își vor prezenta aparițiile recente se numără Teodor Baconschi – „Făclia de smalț. Recomandări iubitoare într-un secol dezordonat”, Mircea Mihăieş – „Despre doliu”, ediția a II-a, revăzută, Gabriela Adameşteanu – „Dimineață pierdută”, o ediție aniversară la 40 de ani de la apariție.

Editura Litera

Litera va fi prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, așteptându-și cititorii cu „noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate”.

„Efortul editorial constant de a publica – în regim de sincronicitate – opere importante ale literaturii lumii e celebrat de editura Litera anul acesta și prin lansarea romanului ‘Malnata’, de Beatrice Salvioni, în standul Italiei, țara invitată la Bookfest 2023, în prezența reprezentanților oficiali ai Ambasadei Italiei la București și ai Institutului de Cultură Italiană”, precizează editura.

Cartea anului 2023, categoria ficțiune, „Viața ca un râu”, de Shelly Read, editată în peste 31 de țări, povestea lui David Goggins, „Nu mă poți răni”, bestseller New York Times, vândut în peste patru milioane de exemplare, „Către paradis”, de Hanya Yanagihara, „Mai aproape de iubire”, de Vex King, autor vândut în peste 40 de țări, „Darul sensibilității”, de Jenn Granneman şi Andre Solo sunt tot atâtea volume care așteaptă să fie răsfoite.

Pentru cei mai mici, Litera a pregătit „cele mai frumoase cărți ale copilăriei, dar şi de autocunoaștere, care îi pot susține şi pe unii, şi pe ceilalți în descoperirea pasiunilor pe care le au”.

Programul de evenimente Litera din cadrul târgului va fi completat de lansările colecției „Biblioteca de Proză Contemporană”, desfășurate la Cafeneaua Scriitorilor. Printre scriitorii contemporani care își vor lansa volumele în cadrul târgului numărându-se: Dorian Dron – „Neuroleptic”, Roxana Ruscior – „Diavolul din Freisetzburg”, Adrian Majuru – „Hoțul de la Curtea Miracolelor”.

Editura Corint

* Editura Corint își așteaptă cititorii cu lansări de titluri noi, reduceri, evenimente și sesiuni de autografe. Aceștia vor avea ocazia de a se întâlni cu autori și invitați precum: Silvia Irina Zimmermann, Stanca Scholz-Cionca, Filip-Lucian Iorga, Ion M. Ioniță, Marina Almășan, Simona Preda, Emanuel Copilaș, Claudiu Tănăselia, Flori Bălănescu, Ana Antonescu, Dr. Cristian Andrei, Cristina Bogdan și mulți alții.

Editura Nemira

Nemira își așteaptă cititorii cu noutăți editoriale „proaspăt ieșite din tipar, seriile cele mai populare și autorii cei mai îndrăgiți, alături de surprize legate de momentele #decitit și #plăcerealecturii”.

„Invitatul de onoare al acestei ediții este Italia, așa că puteți călători pe Riviera italiană alături de ‘Hotel Portofino’, de J. P. O’Connell, în Positano cu ‘O vară italiană’, de Rebecca Serle, în Sicilia, cu saga ‘Leii Siciliei’, de Ștefania Auci, sau în regiunea Liguria, cu ‘O prietenie’, de Silvia Avallone”, precizează editura.

Printre volumele prezente la standul Nemira se vor număra „Mâine, când ne-am întâlnit”, de Doru Preda, „Autostrada Lincoln”, roman vândut în peste un milion de exemplare, de la Amor Towles, „S-a întâmplat într-o vară”, de Tessa Bailey, „Eversiune”, de Alastair Reynolds, „Focul viu”, de Stephen King, „Vânătorii Dunei”, cel de-al șaptelea volum din serie, de Brian Herbert și Kevin J. Anderson, dar și thrillerul „Refugiul”, de Sarah Pearse, „Fiica de la Auschwitz”, de Tova Friedman și Malcom Brabant, „101 eseuri care îți vor schimba modul de a gândi”, de Brianna Wiest, ori „Rezervă” – volumul de memorii al Prințului Harry, pentru prima dată la un târg de carte.

Cei mici se pot bucura de „Băncuța”, prima carte pentru copii scrisă de Meghan, Ducesa de Sussex, iar în colecția ‘Animăluţe prietenoase’, se vor putea întâlni cu trei volume scrise de Tilda Kelly: „Salvarea puiului de koala”, „Urangutanul singurel” și „Pinguinul pitic”.

Italia invitată de onoare la Salonul de Carte – Bookfest – 2023

Invitatul de onoare al acestei ediții este Italia, care le propune iubitorilor de carte un program amplu, ce cuprinde peste 30 de evenimente – începând cu lansări de carte la dezbateri și până la acțiuni pentru copii.

Doisprezece autori italieni vor lua parte la evenimente şi dezbateri pe durata salonului de carte: Pietrangelo Buttafuoco, Vichi De Marchi, Helena Janeczek, Nicola Lagioia, Federica Manzon, Melania Mazzucco, Piergiorgio Odifreddi, Vanni Santoni, Andreea Simionel, Stenio Solinas, Matteo Strukul, Marcello Veneziani, aproape jumătate dintre oaspeții italieni fiind deja prezenți pe piața locală cu lucrări traduse în limba română.

Totodată, opt edituri italiene – Mondadori Libri, Editrice Il Castoro, Edra, Reggio Children, Hoepli, Keller Editore, White Star, Edizioni Centro Studi Erickson – vor expune o gamă largă de lucrări în Pavilionul Italian la Bookfest, de la proză la eseuri şi literatură pentru copii, istorie şi nu numai, şi vor oferi o panoramă largă şi actualizată a producției editoriale italiene.

Centenarului lui Italo Calvino îi va fi dedicată expoziția „Excelențe italiene. Figuri pentru Italo Calvino”, curatoriată de Accademia Drosselmeier/Cooperativa Giannino Stoppani – promovată de Regiunea Emilia-Romagna prin Bologna Children’s Book Fair şi sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, care va fi găzduit în afara Pavilionului Italiei. Aceasta reunește 31 de ilustrații ale unor artiști consacrați care au dat propria lor interpretare textelor lui Calvino.

Organizare de zile mari la Bookfest

Evenimentele vor avea loc atât la standurile expozanților, cât și în spațiile special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un cinema și un stand dedicat copiilor, Bookfest Junior, intrarea publicului fiind liberă, ca la toate edițiile anterioare.

Intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul salonului de carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia, programul de vizitare fiind: miercuri, 10,00 – 20,00; joi, 10,00 – 20,00; vineri, 10,00 – 21,00; sâmbătă, 10,00 – 21,00 și duminică, 10,00 – 20,00.

Programul complet și actualizat al evenimentelor va fi afișat pe pagina www.bookfest.ro.

Un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o ediție internațională la Chișinău.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ambasadei Italiei din București, al Agenției Italiene pentru Comerț Exterior și al Institutului Italian de Cultură din București.

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy