Home » 5 lucrări în primă audiție la Sala Radio

5 lucrări în primă audiție la Sala Radio

Laura Tîrnovan
4 minute citire

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi aduce 3 concerte speciale pe 24, 25 și 26 mai la Sala Radio.

Ajunsă în România la a 32-a ediție, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN) este unul dintre cele mai longevive evenimente muzicale de la noi din țară. Festivalul este dedicat creației contemporane și este organizat de Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România  și Universitatea Națională de Muzică din București. Vor concerta pe scena Radio, Orchestra de Cameră, Big Band-ul și orchestra Națională Radio.

Ce spune directorul artistic al SIMN?

Compozitorul Dan Dediu declară despre ediția din acest an intitulată EUTOPIA următoarele: „între reformă și recuperare, la mijloc se evidențiază o singură realitate consistentă: eutopia muzicii noi, un spațiu social benefic și creativ, un sistem de rețele lichide capabil să schimbe mentalități și să inoveze(…)

Flaut din aur de 18K

Miercuri, 24 mai 2023, Orchestra de cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, va interpreta lucrări ale compozitorului Cornel Țăranu, Viorel Munteanu, Cătălin Crețu și Sorin Lerescu. Evenimentul va aduce în fața publicului și doi apreciați soliști români, pianistul Horia Maxim și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Acesta din urmă, va cânta pe un flaut de aur de 18k realizat de compania japoneză Muramatsu.

Joi 25 mai, contopire între Big Band și orgă, pentru creația „Gates”.

Compusă special pentru acest eveniment de compozitoarea Simona Strungaru, spectatorii vor avea privilegiul să o vadă dirijând propria creație. Lucrarea reprezintă o îmbinare sonoră inedită între big band și orgă. Acest instrument al Sălii Radio este cel mai mare din țară și din sud-estul Europei. Solist va fi Eduard Antal, titular al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Iosif” din București, un adevărat promotor al muzicii de orgă.

Simona Strungaru declară despre lucrarea sa:

„Gates pentru orgă și big band este o lucrare născută din dorința de a explora universul timbral dintre cele două elemente de colos sonor.”

4 soliști la concertul de închidere al SIMN.

Vineri 26 mai 2023, Orchestrei Naționale Radio condusă de dirijorul Mihai Agafița, i se va alătura un număr de patru soliști. Este vorba despre violonista Diana Moș, baritonul Iustinian Zetea, Eduard Antal la orgă și cornistul Erik Sandberg din Danemarca. Ei vor interpreta trei creații autohtone, în primă audiție absolută: Nicolae Brânduș – Testament pentru bariton, cor și orchestră, Dan Buciu – Concert-fantezie pentru orgă, orchestră și cor, Adrian Iorgulescu – Ipostaze VI pentru vioară, fanfară și percuție. Seara se încheie cu Concertul pentru corn și orchestră  al compozitorului polonez Krzysztof Penderecki, lucrare cântată în primă audiție în România.

Se aude pe calea undelor.

Toate cele trei Concerte vor fi transmise live pe frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical.

De unde poți cumpăra bilet pentru SIMN?

În sistem on-line biletele sunt disponibile pe entertix.ro și myticket.ro precum și în librăriile Cărturești. Se pot achiziționa și de la Casa de bilete a Sălii Radio (te. 0213146800).

Ar putea sa ti placa si

3 comentarii

Bedereag Tudor 23/05/2023 - 20:09

Mult succes în continuare

Raspunde
admin 23/05/2023 - 20:10

Multumim

Raspunde
Morfogeneză- Expoziție de pictură și sculptură- Galeriile Academiei 06/06/2023 - 10:17

[…] Citește și: 5 LUCRĂRI ÎN PRIMĂ AUDIȚIE LA SALA RADIO […]

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy