Home » Expoziția La Blouse Roumaine – Galeria Calea Victoriei

Expoziția La Blouse Roumaine – Galeria Calea Victoriei

Andra Chesaru
5 minute citire
Ia românească- Expoziție de artă

Mergând la pas pe Calea Victoriei, descoperi multe lucruri interesante. Unul dintre ele o mică și cochetă Galerie de Artă care zilele acestea găzduiește o expoziție pentru care merită să te oprești câteva minute din plimbare. Galeria reunește un număr restrâns de artiști plastici, sub o temă dragă nouă românilor: Ia românească.

Ia românească în istoria artei

În secolul anterior, pictori precum Constantin Daniel Rosenthal sau Theodor Aman aveau să-și exprime admirația față de ia românească în compoziții precum ”România revoluționară” (1850) sau ”Unirea Principatelor” (1859). Iar mai târziu, Grigorescu, Nicolae Vermont, Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu sau Ion Theodorescu-Sion abordează o portretistică idilică a femeii de la sat înveșmântată în frumosul port popular cu ia bogat brodată și catrințe colorate. De asemenea, frumusețea cămășilor cu altiță a fost mereu lăudată și ilustrată și în operele unor artiști străini, faimoase fiind reprezentările iilor realizate de marele Henri Matisse a cărui capodoperă, ”La blouse roumaine” (1940) – titlu ce a inspirat și titlul expoziției din Calea Victoriei.

Ia românească în arta contemporană

Lucrările expuse în Galeria Calea Victoriei vin ca o avanpremieră pentru sărbătoarea iei românești care are loc pe 24 iunie. Mihai Glodeanu vine cu o splendidă lucrare a unei bunicuțe în rugăciune îmbrăcată în port tradițional. Nu se putea ceva mai potrivit pentru ilustrarea credinței poporului nostru care ne-a însoțit în atâtea momente.

Artistul George Bădițescu vrea să ne transmită prin lucrările sale puterea și demnitatea româncei, iar Ionuț Cristea vine cu delicatețea și îndeletnicirile româncelor de la țară.

Sergiu Roman, ne aduce în atenție câteva compoziții interesante ce îmbină tradiționalul cu transcendența, filozofia spațiu-timp cu rădăcinile motivelor românești.

Pentru că din acest peisaj al femeilor din satele românești nu puteau lipsi umorul, buna dispoziție, ironia și înțelepciunea populară, Diana Roman ne încântă prin lucrări cu tehnici mixte care ne poartă cu gândul de la Cucuteni, până în zilele noastre.

Spațiul de data aceasta tridimensional se îmbogățește cu lucrările captivante în metal ale sculptorului Florin Zhu, un tânăr talentat și din ce în ce mai prezent în galerii. Accentele sale plastice se unesc armonios cu celelalte lucrări din expoziție realizând în final o lume în care îți dorești să zăbovești.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 17 iunie

“Tot acest tezaur stă la baza dorinței noastre de a ne ralia la marea listă a artiștilor care s-au inspirat în arta lor din bogăția și frumusețea patrimoniului material și imaterial românesc, expoziția de față constituindu-se drept o sărbătorire în avanpremieră a faptului că la 24 iunie a.c. Ia românească reprezintă și un element patrimonial mondial. Stilistic, lucrările expoziției abordează atât o pictură de factură clasică, dar și sculptură, colaj textil și tehnici mixte, punctând variat modul în care artiștii au apelat la elemente ale vocabularului decorativ tradițional.”, ne-a declarat curatorul expoziției Diana Roman.

Expoziția va fi deschisă până pe 17 iunie, la Galeria Calea Victoriei nr 91-93 și nu ai niciun motiv să o ratezi!

Citește și: EXPOZIȚIA MORFOGENEZĂ LA GALERIILE DE ARTĂ ALE ACADEMIEI ROMÂNE

Ar putea sa ti placa si

1 cometariu

Sergiu Roman - un artist al multiplelor dimensiuni ale Universului! 20/09/2023 - 10:00

[…] Citește și: EXPOZIȚIA LA BLOUSE ROUMAINE – GALERIA CALEA VICTORIEI […]

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy