V-ați săturat de aglomerația din trafic de pe Valea Prahovei, de cozile ce se formează pentru a urca pe pârtie sau de puzderia de schiori, unii mai puțin precauți decât alții ?
Atunci, e momentul să vă îndreptați atenția spre alte zări, pentru că, variante, trebuie să știți, există. Vă propunem, pentru început, două pârtii de schi din județul Covasna, pe care le-am și testat, așa că vorbim în cunoștință de cauză.
Pârtia Oprea – Valea Mare
La 194 km de București și aproximativ 3 ore și jumătate de mers cu mașina (cel mai scurt traseu, prin DN 10), se află Pârtia de schi Oprea din Valea Mare, o alternativă foarte bună pentru cei îndrăgostiți de sporturile de iarnă. Accesul se poate face din Întorsura Buzăului, pe drumul ce leagă această localitate de Covasna sau Reci, iar drumul, de 8 km, a fost asfaltat de curând, până în apropierea pârtiei.
Pârtia este ideală pentru începători și schiori de nivel intermediar, având un grad mediu de dificultate, o lungime de 587 metri și diferență de nivel de 105.7 metri, lățime minimă de 30 metri și înclinație medie de 18%. Este dotată cu teleschi și instalație de nocturnă, iar pentru perioadele cu mai puțină ninsoare, tunurile de zăpadă vor compensa, astfel încât să puteți aluneca confortabil pe pârtia bine întreținută, în timp ce vă bucurați de împrejurimile pitorești.
Prețuri accesibile la schi și săniuțe
Se poate închiria echipament pentru schi și săniuțe (există și o pârtie specială pentru sănii), iar la baza pârtiei vă puteți relaxa la pub-ul special amenajat.
Așa cum aflăm de pe pagina de facebook a pârtiei, (https://www.facebook.com/PARTIADESKIOPREA), prețul pentru o urcare (1 punct) este de 7 lei pentru un adult, respectiv 6 pentru copil, 10 urcări costă 65, respectiv 55 ron, abonamentul pe zi este130, respectiv 100 lei (mai există și alte variante de preț, accesibile pe pagina menționată). Pentru închirierea echipamentului de schi, veți plăti 60 lei/zi pentru un adult și 50 lei pentru un copil. Există și posibilitatea de a vă pregăti cu un monitor de schi, la prețul de 150 lei/oră, lecțiile fiind individuale și necesitând o programare prealabilă.
Vă recomandăm să verificați starea pârtiei pe site-urile cu webcam life (de exemplu https://www.roxy-world.ro/webcam-partia-oprea) și să verificați pe pagina de facebook a pârtiei programul și disponibilitatea pârtiei.
Cazare găsiți, la prețuri cert mai mici decât pe Valea Prahovei, în Întorsura Buzăului, Barcani sau în alte localități din apropiere, iar zona oferă peisaje și obiective turistice ce merită atenția dumneavoastră (Mănăstirea Valea Mare, Ferma de Struți, Rezervația de zimbri și cascada Urlătoarea din Vama Buzăului etc).
În fiecare an, în luna ianuarie, pe pârtiile de la Valea Mare și Șugaș Băi are loc concursul de schi și snowboarding pentru copii și tineret ,,Trofeul Gerarˮ, proiect în parteneriat organizat de Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, competiție cu participare națională.
Sursa foto: https://www.facebook.com/PARTIADESKIOPREA
Pârtiile de schi de la Șugaș Băi
La 222 de kilometri de București și un pic mai mult de 3 ore și jumătate pe șoselele patriei, găsim pârtiile de la Șugaș Băi. Situată la 10 km depărtare de Sfântu Gheorghe, stațiunea se află la o altitudine medie de 760 de metri, pe valea pârâului Șugaș. Drumul până la pârtii este bun, peisajul este superb, iar accesul se poate face, pe lângă auto personal, cu autobuzul, pe ruta Sfântu Gheorghe – Șugaș Băi.
La Șugaș Băi vă așteaptă două pârtii de schi de dificultate medie, ambele dotate cu teleschi și instalație de nocturnă.
Pârtia mare are 560 m lungime,75 m lăţime,150 m diferenţă de nivel, categorie de dificultate – medie.
Pârtia mică are 250 m lungime ,60 m lăţimea medie , 65 m diferenţă de nivel, panta: 23° Categoria de dificultate – medie.
Așa cum aflăm de pe site-ul municipalității, (https://www.sfantugheorgheinfo.ro/stiri/in-weekend-incepe-sezonul-de-schi-la-sugas-bai-) programul este de la ora 9.00 la 21.00 în weekend, vinerea de la 15.00 la 21.00, iar de luni până joi de la 15.00 la 20.00.
Și pe pârtia de la Șugaș Băi sunt prețuri foarte bune
Preţurile biletelor sunt: 12 lei preţ standard pentru o urcare, pentru copii între 5-18 ani şi persoane de peste 60 de ani este de 9 lei; un bilet cu valabilitate de 4 ore este 100 lei, iar redus 75 lei (mai multe tarife pe: https://www.rekreativ.club/partii-de-schi/#tarife-schi).
Așa cum spuneam, se poate ajunge până sus la pârtii cu mașina, însă, dat fiind că locurile de parcare în staţiune sunt limitate, primăria a instalat un sistem inteligent de parcare : un panou digital care indică dacă șoferii își pot continua drumul sau trebuie să ia autobuzul spre Șugaș Băi, urmând ca maşinile să fie lăsate în parcarea de lângă fostul punct de taxare. La Şugaş Băi se mai poate ajunge cu trenuleţul Sepsi Tour sau cu autobuzele Multi-Trans. Mai multe detalii puteți afla și de pe site-urile: www.sfantugheorgheinfo.ro, https://www.rekreativ.club/partii-de-schi/.
Sursa foto: https://www.facebook.com/sugasbai
1 cometariu
[…] Citește și: UNDE MAI SCHIEM ÎN ROMÂNIA? […]