Home » Constantin Udroiu – artistul a două culturi

Constantin Udroiu – artistul a două culturi

Andra Chesaru
10 minute citire
Recent a fost deschisă Expoziția Constantin Udroiu – Culorile memoriei, găzduită de Galeriile de Artă ale Academiei Române, până pe 8 iunie.

Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania din Roma și Departamentul de Proiecte Interne, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Societatea Dante Alighieri – Filiala din București, a adus această expoziție retrospectivă de pictură și gravură Constantin Udroiu – Culorile memoriei, la Galeriile de Artă ale Academiei Române.

Organizată prin bunăvoința și cu aportul nemijlocit al doamnei profesoare Luisa Valmarin, soția regretatului artist, expoziția se află sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Ambasadei Republicii Italiene în România și al Institutului Italian de Cultură din București. Expoziția este o urmare a  retrospectivei intitulate „Constantin Udroiu – artistul a două culturi”, din anul 2023, găzduită de Accademia di Romania.

Repere din viața artistului Constantin Udroiu

Constantin Udroiu și-a împărțit sufletul între două țări România, de unde, fiind persecutat politic, a reușit să fugă în 1975, și Italia unde și-a continuat viața. Din locurile natale și-a păstrat tradițiile și influențele bizantine, iar Italia i-a oferit oportunitatea desăvârșirii ca artist.

S-a născut pe 9 februarie 1930 la București și a încetat din viață pe 26 martie 2014, la Roma. După o perioadă de gravă persecuție politică, soldată cu două perioade de detenție în lagărele de la Poarta Albă 1951-1954 și Aiud, între anii 1958-1964. A doua condamnare este pricinuită de deținerea unui caiet cu poezii religioase ale lui Radu Gyr, poet pe care artistul îl cunoscuse în detenție și de prietenie lui cu un grup de intelectuali pe care-i cunoscuse tot în închisoare.

Până în 1975 când pleacă definitiv în Italia, Constantin Udroiu va fi urmărit permanent de Securitate prin mijloace de tehnică operativă și numeroși informatori din cercul lui de cunoscuți.

După 1989, Constantin Udroiu a revenit în țara natală, cu expoziții personale la Târgoviște și Cluj Napoca. În 2010, cu ocazia aniversării sale, la 80 de ani, Accademia di Romania a organizat o mare retrospectivă cu cele mai reprezentative lucrări ale sale. Postum, lucrările lui Constantin Udroiu au fost prezente în importante expoziții personale și de grup în Italia, la Roma și Veneția.

Constantin Udroiu a urmat Facultatea de Arte Plastice din București și a activat atât ca pictor bisericesc, cât și ca pictor de șevalet, grafician și gravor. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă. A realizat peste 200 de expoziții personale în Italia, Franța, la Paris, Avignon, Bordeaux, Atena, Barcelona, Lisabona etc.

Expoziția Constantin Udroiu – Culorile memoriei

Revenind la Expoziția Constantin Udroiu – Culorile memoriei, aceasta a fost prezentată la București de către: prof. Petre Lucaci – președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România; prof. Mihai Zamfir; dr. Luiza Barcan – curator, critic și istoric de artă; prof. Bogdan Tătaru-Cazaban; prof. Luisa Valmarin – soția artistului.

În deschidere prof. univ. dr. Petru Lucaci a menționat că „Uniunea Artiștilor Plastici din România și-a propus să recupereze artiștii din Diaspora și să-i reintroducă în cultura românească, realizând astfel un dialog internațional. Sunt foarte mulți artiști români care au inițiat curente în arta contemporană, care au fost pe marele simeze din spațiul internațional, ei trebuie reintegrați în cultura noastră! Felicitări organizatorilor pentru inițiativa de a organiza această expoziție în memoria lui Constantin Udroiu.”

La rândul său, profesorul Bogdan Tătaru Cazaban, membru al Institutului de istorie a religiilor al Academiei Române a mărturisit: „Mă bucur să-i văd în sala pe mulți dintre prietenii lui Constantin Udroiu. A fost un imens privilegiu să-l cunosc. De fiecare data când privesc pânzele lui, gravurile lui, mă înfrățesc cu culorile sale ca într-o amiază blândă ce nu ai vrea să se sfârșească!

Constantin Udroiu era un om împlinit și care împlinea la rândul său în adevăratul sens al cuvântului. I-am simțit pasiunea căldura lui extraordionară, generozitatea și forța, inclusiv din splendida fotografie care însoțește catalogul acestei expoziții. Am văzut cum datorită acestor calități reușea să-i încojoare pe toți cei din jur cu multă dragoste, iar premiul care se oferă acum la Matera*, oraș pe care l-a iubit foarte mult, este ceva care continuă o parte din opera lui artistică, dar și pe cea umană. Astfel, artistul va dăinui prin cei pe care i-a cunoscut și prin cei care-i continuă opera inspirându-se din el.

Maestrul Constantin Undroiu citea și știa multă teologie, nu doar fiindcă a pictat biserici și a făcut pictură sacră, era mai mult decât atât, avea un interes profund. Iar dincolo de opera lui, simțim iubirea lui. Sper ca aceia care nu au avut privilegiul să-l cunoască personal, să înceapă acum prin splendida sa opera lăsată nouă!”

Un gest de recuperare absolut necesar

„L-am cunoscut pe Constantin Udroiu și l-am apreciat foarte mult. M-au impresionat foarte mult culorile, nuanțe care nu există în natură, ci doar în imaginația celui care creează. M-a impresionat, de asemenea, geometrizarea pe care artistul a impus-o tuturor formelor pe care le-a creat fie că e vorba de pădure, de munte, de biserică sau de niște simple case, autorul crează niște volume geometrice pe care le așază într-un context coloristic impresionant. Sunt mândru și onorat că prin îmrejurările în care ne-a condus viața l-am cunoscut și chiar am o lucrare a acestui minunat artist plastic pe care îmi odihnesc deseori privirea, a precizat, domnul Mihai Zamfir, profesor universitar la Universitatea din București, membru de onoare al Academiei Române.

„Organizarea acestei expoziții, Constantin Udroiu în România este un gest de recuperare absolut necesar, după perioada cumplită de persecuție pe care a suferit-o artistul în România. Artistul se revendică de la tradiția bizantină și o spune cu sinceritate și bucurie. De foarte puține ori se mai rostește astăzi acest adevăr, că de fapt arta noastră, arta românească, are ca filon tradiția bizantină.

Artistul a fost preocupat de studiul peisajului și se vede că nu a rămas insensibil la niciun loc pe care l-a vizitat, ci dimpotrivă a reușit să-l transpună în lucrările sale. Influențele din zona occidentală sunt și ele foarte puternice, se regăsesc ecouri post-impresioniste, ecouri de la Van Gogh, de la Matisse în aceste lucrări, însă acest filon bizantin apare chiar în alegerea subiectului Am amintit aici de peisaje, fiindcă foarte adesea peisajele lui Constantin Udroiu au în centrul lor o Biserică.

Nu a trecut indiferent pe lângă nicio astfel de arhitectură sacră, a contemplat-o și se vede că și-a hrănit inima cu prezența ei și a transpus-o în aceste lucrări.(…) Trebuie să păstrăm întotdeauna memoria celor care au creat și ne-au lăsat lucruri speciale, să nu-i uităm niciodată și să avem grijă să le punem în valoare rodul muncii și al vieții lor., a menționat Luiza Barcan, curator al expoziției.”

În încheire, soția artistului, doamna prof.univ dr. Luise Valmarin a mulțumit tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei expoziții spunând că în felul acesta Constantin s-a întors acasă!

Referințe Constantin Udroiu:

*Premiul de pictură Constantin Udroiu – În 2019, cu ocazia expoziției de la Scaletta din Matera, Asociația Nikopedia, cu patronajul comitetului Matera 2019 și cu sprijinul Asociației Amici della Valle și al președintelui acesteia Luciano Lattore, a înființat premiul de pictură Constantin Udroiu destinat studenților liceelor artistice din Basilicata, regiune în care și-a manifestat la început activitatea pedagogică.

FOTO: Ștefan Bedereag

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy