„Creația mea se adresează acelora care încă mai au plăcerea să-și satisfacă nevoile estetice vizuale. Chiar dacă sunt puțini la număr, ei există și trebuie să le ofer ceea ce-și doresc. Dacă îmi va da Dumnezeu ani mulți și sănătate, voi face asta până în ultima clipă a vieții mele.”
Aurel Bulacu e oltean din Craiova. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București – secția grafică, avându-i ca profesori pe Vasile Kazar, Simion Luca, Eugen Schileru, Ion State sau Iosif Molnar. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și doctor în Arte Vizuale (cu lucrarea Legitimarea graficii militante între retorism și eficiență). În anul 2004 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer, iar în anul 2006, datorită unei lungi cariere pedagogice, între anii 1999-2006 fiind Director al Liceului de artă Nicolae Tonitza cu Premiul Gheorghe Lazăr pentru merite deosebite în activitatea de profesor.
Cine este artistul Aurel Bulacu?
Aurel Bulacu este în primul rând un mare grafician, care a ştiut să treacă pragul spre teritoriul picturii, fără a pierde nimic din rigurozitatea desenului. În lucările sale ne arată ce poate face imaginarul din formele simple și cum se poate creea un discurs vizual folosind jocul semnalelor cromatice și ale curbelor desenate, gravate ori pictate. În toate cazurile el ține sub control plasticitatea analizată într-o libertate similară cu efectele lăsate de lumea recognoscibilă, statornicită o clipă în memorie.
Cu subtilitate erotică, devenită în timp amprentă personală, lucrările lui, dezinvolte, consistente, transcriu imagini mentale ale senzualităţii în forme nenaturale. Armuri imaginare, trofee-tauri, nuduri dorsale, himere încornorate, autoportrete, pe pânză, hârtie sau lut, transmit mesaje exuberante și valoroase, născocite de mâna și mintea unui desenator lăsat liber, cu pensule şi culori, să-şi îmblânzească obsesiile senzuale, coșmarurile şi popasurile culturale în istorie.
Recunoscuta nervozitate a graficii lui Aurel Bulacu crează lucrări cu o imagine brutală ce ţin de intelect, mai mult decât de senzualitate, chiar dacă temele abordate sunt de o pregnantă carnalitate, conducând la o detabuitizare a reprezentărilor erotice. Analizând activitatea artistică a maestrului, dr. Cătălin Davidescu scria în 2005 în Revista România literară: „Calitatea vizuală a lucrărilor sale, atât în varianta lor grafică, cât şi picturală, mă face să consider că ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai articulate viziuni de factură erotică, oferită de arta românească în ultimul pătrar de veac.”
Caracterizându-l, criticul de artă Adrian Guță declara că „Aurel Bulacu rămâne pentru arta noastră contemporană un reper statornic şi inconfundabil prin gestul virtuoz, prin inteligenţa creativă şi prin modelul stilistic şi profesional pe care şi l-a făurit.”
De același autor: MIRCIA DUMITRESCU: SĂ NU TE ÎNȘELI PE TINE ÎNSUȚI CA ȘI CUM AI FI ALTUL