Home » Mircia Dumitrescu: Să nu te înșeli pe tine însuți ca și cum ai fi altul

Mircia Dumitrescu: Să nu te înșeli pe tine însuți ca și cum ai fi altul

Natalia Lazăr
4 minute citire

,,Mircia Dumitrescu se dovedeşte a fi un artist total şi afirm cu bucurie aceasta; este o podoabă a secţiei noastre de artă, pictură şi audiovizual. Mircia Dumitrescu este şi liric, este şi puternic; gravurile sale acute, puternice, o dovedesc. Lucrările d-sale sunt ceva cu totul special între artiştii plastici.” , sunt cuvinte lăsate nouă de regretatul Acad. Răzvan Theodorescu.

Gravor, sculptor, pictor și, nu în ultimul rând, pedagog, talentul lui Mircia Dumitrescu a luat ființă, probabil, odată cu nașterea sa pe 3 iunie 1941, în Căscioarele, Ilfov. În perioada cât a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ (1959-1965) i-a avut ca profesori pe Vasile Kazar, Eugen Schileru, Horia Teodoru, Petre Achiţenie. Cariera didactică a început-o în 1965 ca profesor de desen la Liceul nr.6 din București și a finalizat-o în 2011 ca profesor universitar, doctor în arte vizuate, șef de catedră în cadrul UNARTE București. În luna aprilie 2013 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, secţia Arte, Arhitectură şi Audiovizual.

Participant activ, prin expoziţii personale, de grup şi colective, în ţară şi străinătate – Europa, Asia și America de Sud, Mircia Dumitrescu este cunoscut şi ca extraordinar ilustrator de carte, creator al unor ediţii unicat de carte-obiect. Acest parcurs de excepție a fost răsplătit, cu numeroase premii şi înalte distincţii și decorații.

Desen și geometrie trasformate în artă

Lucările lui Mircia Dumitrescu, generează imagini puternice care se adresează în egală măsură inteligenței, dar și sensibilității receptorului. Desenul păstrează prospețimea și exactitatea observației directe. Geometria, dibaci ascunsă, operează ca un ecran constructiv, potențând încărcătura energetică a imaginii. Impulsurile artistice, degenerate de parametrii stilistici ai unei viziuni conectate la intuiție au determinat explorarea unor discursuri noi precum sculptura, pictura sau tapiseria. Experimentarea acestor limbaje alături de grafică, înțelegerea materialelor folosite, diversitatea și dinamica lor, au avut ca rezultat opere constituite din eseuri vizuale a căror esență se disipă în dramatismul trăirilor personale ale artistului.

Este cunoscut ca cel mai important ilustrator de carte și creator de carte-obiect din Romania. A realizat sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română, iar pentru Mihai Eminescu, poetul nostru național, a reușit să găsească o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale prin care i-a reprodus integral manuscrisele.

 „Arta e foarte mare, dar lucrarea e personală. Ca artist, ești martor al lumii tale, al sentimentelor și al experiențelor pe care le transpui în lucrare. Ești un creuzet în care, dacă ești corect cu tine, tu trebuie să îți răspunzi la problemele ce trec prin mintea și sufletul tău. În momentul acela, se naște și lucrarea. Nu știi dacă e bună decât în momentul în care tu crezi că ai răspuns, prin intermediul ei, unor probleme, unor neliniști”, mărturisea Mircia Dumitrescu în cadrul proiectului „Portret de artist”, lansat de Muzeul Național Cotroceni în anul 2020.

Decalogul lui Mircea:

”1 Să nu-ți minți ochii cu ochi.
2 Să nu-ți furi realul în real.
3 Să nu te înșeli pe tine însuți ca și cum ai fi altul.
4 Să nu vorbești în numele nimănuia, căci numele tău al nimănuia este.
5 Să-ți faci chip cioplit.
6 Să-ți faci chip din linii.
7 Să-ți faci chip din trilul ciocârliei.
8 După ce le-ai făcut toate astea, încearcă să le-mbrățișezi dacă poți.
9 Îmbrățișarea chipului cu chip sărut se numește.
10 Numai chipul se îmbrățișează cu chipul, căci brațele sunt făcute pentru ararea câmpului.
Amin.”

Ar putea sa ti placa si

1 cometariu

Aurel Bulacu - Realitatea ca un instrument dezacordat 01/05/2024 - 07:05

[…] De același autor: MIRCIA DUMITRESCU: SĂ NU TE ÎNȘELI PE TINE ÎNSUȚI CA ȘI CUM AI FI ALTUL […]

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy