Home » Colecția Vrâncean a ajuns la Mogoșoaia

Colecția Vrâncean a ajuns la Mogoșoaia

Andra Chesaru
5 minute citire

La Galeria Parter Palat a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” – Mogoșoaia, are loc expoziția intitulată „Colecția Vrâncean”. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 17 martie 2024, ora 16:00.

Evenimentul este curatoriat de Mimi Necula, Gheorghe Pogan și Nicolae-Ioan Vrâncean. Expoziția Colecția Vrâncean va rămâne deschisă publicului până pe data de 15 aprilie 2024 și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.

Colecția Vrâncean sau Galeria călătoare

Povestea acestei colecții începe cu ani buni în urmă (2003), cu încercarea avocatului Vrâncean de a face din Vama Buzăului un loc de ținut minte și de vizitat pentru sculpturile în aer liber realizate de cei mai cunoscuți sculptori români contemporani. După primul an, atenția celor de acolo s-a îndepărtat de artă și de posibilitatea de a face din Vamă o zonă turistică rivală cu Măgura Buzăului și faleza de la Galați.

Vrâncean și-a schimbat, și el, prioritățile. A mutat totul la Hărman și, doar din propriul buzunar, a pornit un simpozion anual, consacrat inițial mozaicului, dar continuat până astăzi și cu pictură, sculptură și grafică. La edițiile anuale ale simpozionului au început să apară și artiști din străinătate ori artiști români din diaspora. Așa a apărut colecția și așa a apărut galeria de artă de la filarmonica brașoveană, apoi galeria de artă ”Amfitryon de la Hărman”, pe cale de a deveni un complex muzeal de artă contemporană. Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2021 și expoziția premianților au făcut din Hărman și din colecția Vrâncean, pentru câteva zile, dar și pe mai departe, capitala rurală a artei românești.

Artiștii plastici despre Colecția Vrâncean

Gherghe Pogan, artist plastic: „Colecția și galeria și-au început călătoria spre memoria și amintirile contemporanilor cu expoziția de Muzeul Brukenthal, a continuat cu galerii de artă din importante centre artistice din țară pentru a poposi, la 20 de ani de la începuturi, la Galeriile de artă ale Academiei Române, cu un omagiu adus creatorilor plecați fizic dintre noi, dar care au poposit, ani de zile, ei și creația lor, în simpozioanele și galeriile de la Hărman. Multe dintre creațiile acestor artiști omagiați post mortem se regăsesc se regăsesc pe simezele aceste expoziții alături de creațiile altor importanți artiști contemporani agonisite în importanta și impresionanta Colecție Vrâncean.

Pentru că Hărmanul este un loc al descătușării libertății artistice, multe din creațiile expuse sunt rodul eliberării artiștilor de constrângeri stilistice, rodul experimentelor pe care ei și le-au permis în căutarea noului în creația proprie, dar sunt la fel de valoroase pentru arta românească și pentru istoria ei contemporană.

Tot ce s-a întâmplat și se întâmplă la Hărman, a dus la supranumele simpozioanelor și colecției: Fenomenul Hărman. Cu expoziția de la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, colecția își continuă călătoria prin lume, dar și prin istoria artelor contemporane”.

Carmen Poenaru, artist plastic: Sunt bucuroasă și onorată că am fost selectată, în mai multe rânduri să particip la simpozioanele organizate de domnul Nicolae Vrâncean. Este printre puținii colecțiobari de artă contemporană, e un act de mare curaj, dar și de încredere în arta contemporană românească. E un gest meritoriu și știu că depune eforturi extraordinare pentru organizarea evenimentelor. El se străduiește să creeze un spațiu cât mai adecvat artiștilor și este foarte atent la selecția lor. este foarte discret pe tot parcursul taberei, dar totodată atent la doleanțele noastre.”

Nicolae Vrâncean se identifică cu Fenomenul Hărman

Pasionat de arta contemporană: pictură, grafică, sculptură, mozaic, Nicolae-Ioan Vrâncean este și un profund cunoscător al fenomenului artistic românesc (în contextul celui european), transformându-și pasiunea într-o muncă grea, de organizator și curator de simpozioane de artă. Încă din anul 2003 a organizat primul simpozion de artă – sculptură la Vama Buzăului, județul Brașov. Au urmat apoi simpozioane de artă – sculptură, organizate în parteneriat cu autoritățile publice locale (2004 – 2005), iar din anul 2006 organizează și finanțează în exclusivitate simpozioane de artă – mozaic (2006 -2015) și încă 10 simpozioane de artă – pictură în principal, dar și sculptură, mozaic în paralel, în perioada 2016 – 2020. Simpozioanele de artă plastică organizate de Nicolae-Ioan Vrâncean la Hărman (Brașov), cunoscute sub denumirea generic de FENOMENUL HĂRMAN, reprezintă un punct de reper pentru artișii români contemporani, anual acolo fiind invitați câte 30 din cei mai cunoscuți creatori de artă contemporană românească.

Colecția de artă deținută de Nicolae-Ioan Vrâncean cuprinde peste 1000 de lucrări, între care se numără câteva sute de lucrări de pictură având ca autori, între alții, pe : Marin Gherasim, Corneliu Vasilescu, Leon Vreme, Florin Ciubotaru, Miron Duca, Suzana Fîntînariu, Angela Tomaselli, Gheorghe Dican, Marcel Lupșe, Gheorghe Pogan, Liviu Șoptelea, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Letiția Oprișan, Gheorghe Anghel, Carmen Poenaru, Marius Barb (Barbone), Eugen Raportoru, Aurel Bulacu, Horia Cristina și mulți alții. Din anul 2000 colecția unicat a fost itinerată în marile orașe ale României.

Citește și: ARE NEVOIE ARTA CONTEMPORANĂ DE SUBTITRARE?

                                                                                                                  

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy