312
Ziua de naștere a lui Brâncuși, sărbătoare națională
Începând cu anul 2015, ziua de 19 februarie a fost declarată sărbătoare națională, acesta fiind data la care, în anul 1876, se năștea marele sculptor român Constantin Brâncuși. Instituirea Zilei Brâncuși, prin Legea nr. 305/2015, reprezintă un act firesc de omagiu, de recunoaștere a valorii naționale și universale a operei brâncușiene. Cu această ocazie, și în acest an, au loc o serie de manifestări cultural-artistice dedicate celui ce este numit ,,patriarhul sculpturii moderneˮ.
Evenimente culturale dedicate ,,Zilei Brâncușiˮ
- Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român. Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică între orele 11:00- 19:00, la sediul ICR din strada Aleea Alexandru nr. 38. Intrarea este liberă.
- La Craiova, la Centrul „Constantin Brâncuşi” al Muzeului de Artă din Craiova are loc, pe 18 februarie, dezbaterea pe tema lucrării Ecorşeul şi prezentarea volumului „O întâlnire astrală: Dimitrie Gerotă – Constantin Brâncuşi – Povestea Ecorşeului”, coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, urmată de un recital al rapsodului Grigore Leşe. Tot aici, va avea loc luni, 19 februarie, conferinţa „Brâncuşi: incursiune în opera şi viaţa artistului”, susţinută de Doina Lemny şi masa rotundă „Brâncuşi în exil”, iar seara va avea loc un spectacol sonor dedicat marelui sculptor.
- Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc participă la cea de-a doua ediţie a Zilelor Brâncuşi, organizată de Consiliul Judeţean Dolj, cu o serie de evenimente culturale, dedicate împlinirii a 148 de ani de la naşterea marelui sculptor. Pe parcursul a trei zile, în intervalul 17 – 19 februarie, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc îşi aşteaptă vizitatorii cu trei expoziţii de artă şi fotografie şi o masă rotundă, intitulată ,,Brâncuşi în Exil. Forme, Concepte şi sincronism în opera lui Constantin Brâncuşiˮ.
- Luni, 19 februarie, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, la ora 11.00, la sediul Ateneului Național din Iași se va deschide cel mai amplu proiect, la nivel național, dedicat sculpturii contemporane autohtone – „Luna Sculptorilor Români”, ediția a IV-a, ce se va desfășura până pe 19 martie 2024. Realizat de Ateneul Național din Iași, la inițiativa domnului Andrei Apreotesei și implementat de artistului plastic Vladlen Babcinețchi, proiectul Luna Sculptorilor Români ediția a IV-a, aduce publicului ieșean peste 350 de opere de artă, ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană, organizate în 24 de expoziții personale și colective, dar și expuse pe principalele artere pietonale ale orașului.
- La Palatul Culturii din Iași, la ora 14.30 va fi inaugurată expoziția ”Fațete ale modernității. Mari artiști în colecția Mariana Florescu”. Alături de lucrări ale unor importanți creatori, în premieră la Iași, vor fi prezentate desene semnate de Constantin Brâncuși, precum și o serie de fotogravuri realizate după fotografii originale de Edward Steichen la New York.
- Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău va organiza luni, 19 februarie 2024, începând cu ora 12.30, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, un eveniment cultural ce are ca obiectiv prezentarea vieții și operei „părintelui sculpturii moderne”. Evenimentul va avea ca punct central vizionarea filmului documentar intitulat „Povești despre Constantin Brâncuși”, realizat de Revista Historia și Radio România Cultural, o poveste fascinantă de viață care, cu siguranță, îi va captiva și pe elevii Colegiului Național de Artă „George Apostu” din Bacău, ce vor participa la eveniment.
1 cometariu
[…] Citește și: Ziua Brâncuși sărbătorită în întreaga țară […]