Un sport mai puțin cunoscut la noi, dar care oferă oportunități extraordinare de dezvoltare este orientarea. Aceasta poate fi practicată de oricine, de la copii, adulți, seniori, la persoane cu dizabilități. Orientarea se practică în zone de şes, deluroase, muntoase, împădurite, dar se poate desfășura și în parcuri şi oraşe.
Ce este orientarea?
În câteva cuvinte, orientarea constă în parcurgerea unui traseu, pe care au fost instalate niște ,,posturi de control”, pe care urmează să le identificăm cu ajutorul unei hărți, unde acestea sunt marcate. Trebuie să alegem rutele (nemarcate) între posturile de control cu ajutorul hărţii şi al busolei şi să parcurgem traseul contratimp, atingând toate punctele, în ordinea dată. Harta conţine informaţii detaliate asupra terenului (planimetria, vegetaţia, relieful, vizibilitatea etc). Participantul trebuie să citească harta, interpretând corect informațiile oferite de aceasta și, în timp ce aleargă, să ia decizii în alegerea celei mai bune rute pentru sine.
Conceptul de orientare urbană
Într-o lume în care ne petrecem din ce în ce mai mult timp între serviciu, dusul și adusul copiilor la și de la școală, diverse cursuri, cumpărături și rezolvarea unor probleme administrative, practicarea sportului devine un obiectiv mereu amânat, greu de dus la îndeplinire.
V-ați gândit că puteți explora parcurile din apropiere, în pas vioi sau în fugă, căutând punctele de control marcate pe o hartă și bucurându-vă de mișcare și natură? Că puteți face asta singuri sau în familie, la câțiva pași de locuința voastră? Pentru a ne ajuta să facem mișcare atât pe noi, cât și pe copiii noștri, câțiva oameni pasionați de acest sport s-au gândit să aducă orientarea mai aproape de noi: în parcurile de lângă casa noastră, pe străzile orașelor în care locuim, precum și în împrejurimile acestora.
Park Tour România aduce orientarea mai aproape de noi
La finalul anului trecut a prins contur ideea unui proiect ce avea să fie numit ,,Park Tour România”. Acesta își propune să aducă orientarea mai aproape de oameni, prin organizarea de antrenamente și concursuri în parcuri din mai multe localități din România, dar și în împrejurimile orașelor. Inițiatorii, ,,EcoSport Club” Râmnicu Vâlcea și ACS ,,Casa Sporturilor” din București, au reușit să atragă alături de ei și alte asociații și cluburi sportive, astfel încât proiectul să ajungă în cât mai multe localități și la cât mai mulți oameni.
Astfel, în luna decembrie 2023, bucureștenii au avut ocazia să participe la un concurs-antrenament de orientare în Parcul Titan, Prima ediție s-a bucurat de un viu interes în rândul mai noilor sau mai vechilor ,,faniˮ ai orientării, peste 90 de concurenți, de la vârsta abecedarului până la cea a senectuții, parcurgând traseul de orientare din frumosul parc bucureștean.
Sezonul de orientare 2024 a fost deschis de Park Tour Salt – 4 Februarie , la Salina Ocnele Mari, jud. Vâlcea. Pe 9 martie, în Parcul Tineretului din București, a avut loc cea de-a III a etapă a competiției, la care au luat startul nu mai puțin de 200 de participanți. Această ediție s-a bucurat de sprijinul echipei de oameni inimoși de la Fundația pentru Tineret a Municipiului București, precum și de susținerea Federației Române de Turism Sportiv.
Așadar, dacă v-ați aflat în Parcul Tineretului weekendul trecut și ați văzut copii, părinți, bunici, alergând în diverse direcții, cu o hartă în mână, pe alei sau pe spațiile verzi (cu acordul primăriei, desigur!) să știți că erau în plină competiție de orientare ! Ei au descoperit posturile de control amplasate în diverse cotloane ale parcului bucureștean și, mai mult decât atât, au redescoperit zona cu alți ochi, bucurându-se de mișcare, de aerul curat și de natură !
Ce spun organizatorii
Profesorul Ioan-Alexandru Renga coordonează activitatea de orientare la clubul ,,Casa Sporturilor ” din București. De-a lungul întregii sale cariere didactice a inițiat sute de copii în tainele orientării. În ultimii 15 ani, a pregătit și a adus la nivel de performanță copiii și tinerii de la Palatul Național al Copiilor din București, unde a coordonat Cercul de Orientare, Schi, Ecoturism. Este organizatorul unor competiții de orientare de prestigiu, la nivel național.
,,Orientarea este un sport complex, care dezvoltă nu numai calitățile fizice, ci și pe cele psihice și intelectuale. Într-o lume în care am ajuns să nu putem face doi pași fără să folosim telefonul mobil și GPS-ul, ar trebui să ne punem problema: Ce ne facem dacă nu mai avem aceste ,,unelte” la îndemână? Oare nu ar trebui să avem capacitatea de a citi o hartă și de a ne orienta singuri, la nevoie ? Oare nu ar trebui să le oferim și copiilor noștri abilități utile pentru viață? Dacă adăugăm și alte beneficii ale orientării, cum ar fi creșterea rezistenţei la efort, mobilitatea gândirii, capacitatea de lua decizii rapide, dezvoltarea stăpânirii de sine şi a încrederii în forţele proprii, atunci vom înțelege frumusețea și utilitatea acestui sport.”
Profesorul Dionisie Roșca este coordonatorul EcoSport Club Râmnicu Vâlcea și, totodată, vicepreşedinte al ramurii ,,Orientare în Alergare şi Orientare pentru Persoane cu Handicap” din cadrul Federației Române de Orientare. Orientarist pasionat, cu state vechi, autor de hărți, organizator a numeroase concursuri de orientare și turism sportiv. Domnia sa ne-a prezentat cel mai nou proiect de suflet al său: ,,Park Tour România” :
,,Pasiunea noastră este orientarea. Pentru aceasta, dorim să ne implicăm în susținerea acestui sport minunat. Pe lângă activitățile de inițiere în acest sport, lansăm de această dată un eveniment inedit, o competiție de orientare urbană, Park Tour România. Competiția este deschisă pentru toate categoriile de persoane care doresc și apreciază mișcarea în natură, respectiv mișcarea în arealul urban. Orientarea urbană practicată în parcuri oferă începătorilor o oportunitate rapidă de a înțelege esența acestui sport, în timp ce avansații pot să-și îmbunătățească recordurile personale de viteză și performanță pe acest tip de teren. După primele trei etape ale Park Tour România, mă bucur să văd că interesul pentru această competiție este crescut, ceea ne ne încurajează să continuăm! Avem deja planificate concursurile pentru întreg anul 2024, în mai multe localități din țară. Vă invităm să participați !„
Unde și când mergem la orientare cu Park Tour România
După București, ,,caravana” orientării se mută în Hunedoara, în stațiunea Râușor din Munții Retezat. În perioada 13-14 aprilie, în organizarea asociațiilor ,,Via -Retezat” și Ecosport Rm. Vâlcea, vor avea loc două curse de alergare cu harta și busola: Park Tour Romania 3 – Retezat – Sprint Urban (sâmbătă) și o alergare de Medie Distanță în pădure (duminică).
Alte date pe care ar fi bine să le notați în calendarul vostru sunt :
- 12 mai – Park Tour București, Parcul Dinamo
- 18 mai – Park Tour Buzău, explorare urbană
- 15 iunie –Park Tour Amara
- 10 august – Park Tour Buziaș
- 14 septembrie – Park Tour București
- 19 octombrie – Park Tour Bujoreni
- 26 octombrie – Park Tour Pitești
- 9 noiembrie – Park Tour București
- 8 decembrie – Park Tour București
Mai multe detalii despre Park Tour România, dar și în general, despre orientare, competiții, antrenamente puteți afla de pe site-urile organizatorilor: https://grand-prix.ro/ , https://www.eco-sport.ro/. facebook.com/casasporturilor, facebook.com/ParkTourRomania
Citește și: UNDE MAI SCHIEM ÎN ROMÂNIA?