Home » Neurobotix – clubul unde roboții prind viață

Neurobotix – clubul unde roboții prind viață

Tudor Bedereag
9 minute citire

De câte ori nu ați auzit în ultimul timp de premii obținute de elevii români la concursurile de robotică? Dacă în urmă cu 10, 20 de ani cursurile, cluburile de robotică abia se înființau, iată că, în ultima vreme, a avut loc o explozie uriașă a acestora. Nu numai că există multe cursuri, cluburi de robotică, dar se organizează și numeroase competiții în domeniu. Concurența este una serioasă, iar rezultatele elevilor români sunt remarcabile.

Cu toate că robotica este la mare căutare și are mult potențial pentru orice domeniu de activitate, statul nu prea investește în dezvoltarea abilităților elevilor pentru această tehnologie modernă. Cele mai multe cluburi, cursuri sau competiții se organizează de persoane private, iar majoritatea costurilor sunt suportate de părinți și de câțiva sponsori care înțeleg importanța dezvoltării într-un asemenea domeniu.

Un astfel de club cu rezultate foarte bune este și Neurobotix, înființat în anul 2019, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București. Aici întâlnim o echipă de elevi pasionați de știință și tehnologie, coordonați de profesorul de matematică Daniel Petriceanu și de profesorul de fizică Mihai Surdu. Nu întâmplător am ales din multitudinea cluburilor din București Neurobotix. Este un club cu o vechime de aproape 5 ani, timp care nu a trecut degeaba pentru elevii liceului. Echipa Neurobotix s-a înscris  în fiecare an la Campionatul României și la alte competiții.

Ce spun profesorii?

L-am întrebat pe profesorul de matematică, Daniel Petriceanu care a fost scopul înființării unui asemenea club la Colegiu: “În toți acești ani am urmărit un model de educație cât se poate de simplu, cei mari îi învață pe cei mici, dar, în același timp, le ascultă și opiniile. Am reușit sa transformăm copii care nu doreau să strângă un șurub în veritabili ingineri, copii care nu știau multe lucruri legate de marketing, în niște mici profesioniști în domeniu.

De fiecare dată ei propun tipul robotului, nu ne cer nouă mentorilor sa le proiectăm robotul sau să facem ceva în legătură cu programarea robotului.  Prin această abordare dorim ca satisfacția muncii lor sa fie maximă. Pe de altă parte, ei văd de ce este important să dezvoltăm această parte aplicată a matematicii, a fizicii și a informaticii, chiar ajung să se convingă o dată în plus că aceste științe au aplicații valabile în viața de zi cu zi și nu sunt doar rezultate și probleme înșiruite unele după altele.”, ne-a declarat profesorul.

Doar câteva dintre premiile obținute de elevi ar fi de amintit: Motivate Award- locul 3 (2020-2021), Connect Award- locul 2 (2021-2022), Demo ,,Colegiul Național Spiru Haret” – locul 1 (2022-2023) sau Demo Ignite- locul 3 (2023-2024).

Echipa Neurobotix își împarte timpul între tehnologia modernă și activități dedicate comunității

Premiile elevilor nu au fost obținute ușor. Ele înseamnă multe ore de muncă, de nopți nedormite, înseamnă imaginație și inteligență, dar și multă, multă pasiune. Echipa este foarte bine organizată și tot ei se ocupă și de partea de promovare. Clubul este format din membri oficiali, mentori și numeroși voluntari. În cadrul acestei echipe funcționează 3 departamente: marketing, inginerie și programare, iar fiecare dintre acestea au câte un coordonator care se asigură că departamentul funcționează cum trebuie.

Elevii au făcut inclusiv prăjituri și le-au vândut în liceu pentru a strânge bani pentru diferite piese. Dar, în același timp, au cumpărat și mâncare pentru animalele fără stăpân, mergând să facă voluntariat în adăposturi. Ai zice că aceste activități nu au nimic de-a face cu robotica, dar ei vor să rămână conectați la comunitate.  Echipa este foarte sudată, nu contează dacă ești începător, se găsește întotdeauna ceva de făcut și dacă ai idei ești întotdeauna ascultat.

În fiecare an, echipa organizează o sesiune unde elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” se înscriu pe baza unui formular, iar, ulterior, sunt chemați la un interviu pentru a se stabili ce funcție vor ocupa. În acest fel, echipa se îmbogățește cu noi recruți an de an.

Ce spun elevii de la Neurobotix?

Fără sponsorii pe care i-au avut an de an, nu ar fi putut participa la multe dintre competiții. Tot elevii ne-au spus că piesele sunt foarte scumpe, la fel și deplasările la concursuri. Ei trebuie să concureze cu echipe din alte țări care sunt foarte bine finanțate.

“Banii pe care îi primim din sponsorizări se duc către piesele pentru robot, materiale promoționale pentru evenimentele pe care echipa le organizează în fiecare sezon. Spre exemplu, vara trecută, sponsorul nostru, PROJECT 1 ne-a ajutat să renovăm laboratorul unde ne desfășurăm activitatea noastră zilnică. Plănuim să ne dezvoltăm mai mult pe plan tehnic.”, ne-a spus Matei Bratu, coordonatorul echipei.

“Un club de robotică este un mediu prielnic învățatului. Aici se nasc multe idei fie venite din partea recruților, fie a membrilor mai vechi. Toate ideile sunt dezbătute fiindcă toți, fără a se ține cont de vechimea în club, sunt tratați de la egal la egal. Astfel se nasc acele idei formidabile care transformă robotul într-unul competitiv.  

Robot premiat

Eu sunt în această echipă de 4 ani și pot spune ca robotica te formează ca persoană, iți deschide o multitudine de oportunități. Cel mai important lucru pentru mine este că ideile sunt puse în aplicare și observi cum munca ta de proiectare și de gândire a unui robot se concretizează chiar sub ochii tăi. În comparație cu ce învățăm la liceu, în cadrul echipei putem să transformăm codurile într-o realitate, în ceva funcțional, practic. Nu scrii doar o linie de cod, aici ai o mare satisfacție  pentru că faci o componentă să se miște corect, iar fizica învățată în clasă te ajută să creezi un robot echilibrat din punct de vedere al  greutății si al sistemelor.”, a mai adăugat Matei Bratu.

Echipa Neurobotix

Echipa de membri permanenți ai Clubului Neurobotix din Colegiul Național Mihai Viteazul este formată din elevii: Bratu Matei, Dobre Radu George, Vlăsceanu Șerban Andrei, Roșeanu Octavian, Melinte Alexandra, Tomuță Crina, Davidescu Andrei, Vișan Gabriel, Voicu Ștefan, Dumitrescu Nicolas, Nanu Andrei, Trîncă Diana, Mocanu Daria, Simtinică Diana, Munteanu Tudor, Verinică Indira și Vasile Mihai.

Pe lângă toate aceste preocupări încântătoare ale elevilor de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, rămâne o întrebare tristă pe buzele tuturor: Oare câți dintre ei vor avea șanse pe piața muncii din România, atât timp cât sprijinul acordat de statul român este aproape de zero?

Printre cei care au avut disponibilitatea să-I sprijine de-a lungul timpului s-au numărat:

1.FORMWERK– sprijin cu informații și suport tehnic în legătură cu imprimatele 3D şi modul în care acestea funcționează, dar si cu materiale tehnice.

2. PROJECT 1 – sprijin în amenajarea spațiului laboratorului Clubului de robotică.

3. RAIFFEISEN

4.TUD INVESTMENT CONSULTING

Foto credit: Tudor Bedereag

Ar putea sa ti placa si

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy