Luna Martie este plină de evenimente cu o semnificație aparte, marcând începutul primăverii și renașterea naturii, în strânsă legătură cu modul de viață al strămoșilor noștri și cu tradițiile noastre ancestrale. Dacă în prima zi a primăverii este sărbătorit Mărțișorul, între 1 și 9 martie sunt alese Babele.
Ce sunt ,,Babele”?
„Zilele Babei Dochia” sau „Babele” sunt zilele cuprinse între 1-9 martie, perioadă destul de schimbătoare din punct de vedere al vremii. Tradiția spune că trebuie să ne alegem una dintre aceste zile, care să fie ,,Baba” noastră. Se spune că așa cum va fi vremea în acea zi, așa ne va fi și norocul în anul respectiv: dacă ziua aleasă este însorită și strălucitoare, anul va fi fericit și bogat, iar dacă, dimpotrivă, ziua este ploioasă și rece, anul va fi mai puțin reușit.
Babele reprezintă, în plan simbolic, confruntarea dintre anul vechi și anul nou, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.
Se spune că în aceste zile, Baba Dochia își împlinește destinul urcând muntele cu turma ei de oi.
Legenda Babei Dochia
Potrivit credinței populare, legenda Babelor este asociată cu povestea Babei Dochia care a decis să-și ducă oile la munte, crezând că a sosit primăvara. Dar, pentru a se convinge de sosirea primăverii, își trimite nora, soția fiului Dragobete, în pădure să caute căpșuni sălbatice. Ajutată de Dumnezeu deghizat în bătrân, tânăra îi aduce căpșuni. Dochia își conduce cu încăpățânare turmele pe munte în mijlocul iernii (sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie). În timpul călătoriei, soarele o face să-și dea jos cojoacele unul câte unul, până rămâne fără haine.
Brusc, vremea se schimbă și Baba Dochia îngheață. Moartea sa, pe 9 martie, marchează trecerea dintre sezonul rece și cel cald, iar perioada cuprinsă între 1 si 9 martie semnifică intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Astfel, aspectul instabil al vremii din această perioadă este pus și pe seama caracterului capricios al Babei Dochia. În alte variante ale legendei, nora trebuie să spele lâna neagră a oilor până devine albă ca zăpada.
Un alt mit spune că eroina acestei soarte dezastruoase a fost fiica regelui dac, Decebal, care, pentru a fugi de împăratul roman Traian, s-ar fi transformat în piatră. Dochia a înaintat în fruntea unei oștiri spre Sarmizegetusa, în ajutorul tatălui ei asediat în cetate. A ajuns prea târziu, a fost înfrântă de armata lui Traian și a fugit cu resturile oastei în munți, spre răsărit.
Cum se aleg Babele din luna martie?
Alegerea trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. ,,Baba” se poate alege aleatoriu, în funcție de inspirație, sau prin corelație cu diverse evenimente importante pentru noi. O variantă este alegerea Babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba în ziua respectivă. Pentru cei cu data de naștere formată din două cifre se adună cele două cifre și se află data Babei: dacă te-ai născut pe data de 14, Baba ta va cădea pe 5 martie, adunând 1 cu 4. Cineva care s-a născut pe 29, va avea Baba pe 2 martie, astfel : se adună 2 cu 9, rezultă 11, apoi 1 cu 1 ne va da 2.
Noi vă dorim să aveți ,,Babe” însorite, o primăvară frumoasă și un an cu bucurii și împliniri !