Home » Ajută-l pe copilul tău să-și descopere potențialul!

Ajută-l pe copilul tău să-și descopere potențialul!

Dana Ilieș
6 minute citire

Fiecare dintre noi vine pe lume înzestrat cu o serie de calități, cu anumite interese, cu un potențial, puțini însă reușesc să recunoască și să folosească acest potențial pentru a deveni cea mai bună variantă a lor care poate fi. Mai mult, după ce aleg o direcție greșită, care nu le aduce satisfacții, mulți găsesc dificil să renunțe și să schimbe tocmai pentru că au investit timp și energie acolo.

Ajută-l pe copilul tău să-și descopere potențialul, și atunci el va deveni cea mai bună variantă a sa care poate fi.

Totuși, de ce facem noi alegeri greșite? Pentru că, în loc să creștem în acord cu propriile înclinații, societatea, familia, școala, ne îndrumă în funcție de propriile agende.

Norma spune: învață bine ca să fii admis la o universitate bună și dacă reușești asta vei avea o slujbă bine plătită. Pe scurt, noi îi spunem copilului că aspirația lui ar trebui să fie să aibă o slujbă bună unde să câștige bani.

Dacă pornim de la această premiză, copilul, potențialul lui va fi utilizat doar în măsura în care servește scopului. Dacă să spunem, copilului îi plac dinozaurii și vrea să devină paleontolog, o să ne străduim să-l convingem că asta nu e o slujbă care să aducă mulți bani. Dacă el își dorește să devină medic sau avocat, noi vom hrăni această aspirație pentru că este în acord cu dorințele noastre.

De aici vin acele valuri extraordinare de absolvenți de drept, economiști sau alte meserii pe care societatea le consideră ca aducătoare de venituri bune la un moment dat. Dar ce consider eu ca părinte, deși cu cele mai bune intenții, potrivit pentru copilul meu, s-ar putea să nu coincidă deloc cu pasiunile și înclinațiile lui.

Copilul nostru știe

Abordarea aceasta este din ce în ce mai periculoasă în lumea în care trăim. Dacă citim statistici, vedem că 80 % din meseriile care vor exista peste 10-15 ani, nu au fost inventate încă. Nu avem cum să știm cum va fi viitorul, ce meserii vor dispărea, și ce meserii vor apărea în loc. Care meserii vor fi mai sigure, mai bine plătite și care nu.

Este timpul să schimbăm abordarea, și să-i ajutăm pe copiii noștri să știe ce vor ei să devină, cum își văd ei viitorul, în acord cu pasiunile și înclinațiile naturale pe care le au. Atunci când faci un lucru cu pasiune, vei deveni foarte bun, și vei fi motivat să continui să crești chiar dacă întâmpini dificultăți. Mai mult, exercițiul de a urma un interes sau o pasiune pe termen lung îi va ajuta să se reinventeze de câte ori va fi nevoie, și cu siguranță că va fi nevoie.

Pasiunea îmbinată cu perseverența sunt cele care prezic succesul, indiferent de domeniul pe care copilul îl alege.

Ajută-l pe copilul tău să-și descopere potențialul, să se descopere pe sine, și ghidează-l fără însă să intervii în alegerile lui după propria agendă. Încearcă să vezi viitorul prin ochii lui, și să faci tot ce poți pentru a-i încuraja pasiunile (indiferent care ar fi acestea).

Cum identific pasiunea?

Iată câteva indicii:
  1. Este ceva ce îi aduce bucurie.
  2. Face acel lucru fără să-și dea seama cât timp trece, sau că e obosit.
  3. Este ceva care persistă pentru mult timp.
  4. Este ceva care îi crește energia.
  5. Este ceva ce face fără să i se spună să facă

Calea până la pasiune poate trece întâi prin curiozitate (ce îl face curios), apoi o înclinație pe care o urmează.

Atunci când la bază este pasiunea, succesul și câștigul vin în mod natural. Orice om de succes care a schimbat lumea, a avut ca punct de pornire o pasiune.

Și sigur că ne este foarte simplu să urmăm sfaturile acestea dacă copilul nostru este pasionat de exemplu de citit, sau de astronomie, dar ce ne facem dacă el își dorește să devină YouTuber. În ce măsură putem noi decide dacă aceasta este o pasiune sau dimpotrivă o dependență de tehnologie. Cum evaluăm dacă, prin intervențiile noastre, îi retezăm aripile sau dimpotrivă, îi deschidem căi spre a descoperi adevărata pasiune?

Pasiunea și dependența pot arăta similar, dar între ele există diferențe notabile.

Iată cum să vedem diferențele dintre Pasiune și Dependență:

Atunci când e vorba de dependență:

  • Simte presiune să facă această activitate fie pentru a fi acceptat social sau a-și hrăni stima de sine, fie pentru că simte o nevoie incontrolabilă de a face acea activitate.
  • Îi este greu să se oprească.
  • Activitatea nu este integrată armonios cu viața și personalitatea sa.
  • Ego-ul său este dependent de această activitate și persistența sa rigidă intră în conflict cu alte aspecte din viața sa

Atunci când e vorba de pasiune:

  • Activitatea îl face să se simtă liber.
  • Este în control și poate decide când să se angajeze în această activitate și când să se oprească.
  • Se angajează în activitate de dragul de a o face, și nu pentru un scop ulterior.
  • Deși activitatea această stă în centrul preocupărilor sale, ea nu umbrește celelalte aspecte ale vieții și personalității sale.
  • Activitatea se integrează armonios în existența lui.

Așa cum o ghindă are în interiorul ei toate ingredientele necesare pentru a deveni stejar, așa și copiii noștri au în interiorul lor toate ingredientele pentru a deveni cine sunt ei meniți să devină. Pământul nu vrea să schimbe ghinda, ci este doar acela care îi asigură condițiile și nutrienții necesari creșterii. Așa și noi ar trebui să fim pentru copiii noștri, aceia care asigură condițiile necesare ca ei să crească. Așa cum sunt ei, nu așa cum vrem noi.

Citește și: CUM ABORDĂM TEMELE?

Ar putea sa ti placa si

1 cometariu

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy