Home » Life Coaching pentru copii și adolescenți

Life Coaching pentru copii și adolescenți

Dana Ilieș
7 minute citire
  • Îți dorești pentru copilul tău să își dezvolte abilități sociale și emoționale, cum ar fi încrederea în sine, empatia, auto-controlul și abilitățile de comunicare?
  • Ești în căutarea unei metode prin care copilul tău să dobândească abilități de planificare și organizare pentru a obține succesul academic și personal?
  • Vrei să vezi o creștere a motivației și a încrederii copilului tău în propriile abilități pentru a-și îndeplini obiectivele și aspirațiile?
  • Ești interesată de metodologii inovative prin care copilul tău să învețe să ia decizii bune în timp ce navighează prin situații inedite și provocări?
  • Îți dorești să îl ajuți pe copilul tău să înțeleagă cum să se adapteze la schimbări, să își regleze emoțiile și să identifice oportunități pentru creștere și dezvoltare personală pe termen lung?

Toate întrebările acestea își găsesc un răspuns în procesul de Life coaching.

Procesul de life coaching pentru copii și adolescenți are la bază principii care țin de înțelepciune și psihologie pozitivă. Filozofia din spatele acestui proces de life coaching este că fiecare copil s-a născut cu un potențial, cu o promisiune. Misiunea mea este să găsesc această promisiune, și să construiesc pe ea pentru a-l ajuta pe copilul tău să devină cea mai bună variantă a sa care poate fi.  

Care este diferența dintre Life coaching și psihoterapie?

Psihoterapia este o formă de tratament psihologic care vizează abordarea problemelor psihologice sau emoționale ale copiilor, precum anxietatea, depresia, traumele sau tulburările de comportament. Psihoterapeuții folosesc tehnici de consiliere și terapie pentru a ajuta copiii să-și înțeleagă gândurile și emoțiile, să-și dezvolte abilitățile de a face față stresului și să învețe să-și gestioneze comportamentul.

Pe de altă parte, life coaching -ul pentru copii și adolescenți este o abordare care se concentrează pe dezvoltarea abilităților, a încrederii în sine și a succesului personal. Life coach-ingul pentru copii oferă ghidare și sprijin pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, planificare și organizare. Life coach-ingul ajută copiii să-și stabilească obiective și să-și atingă potențialul prin dezvoltarea abilităților și a capacității de a lua decizii.

Mai pe scurt un psiholog are ca focus principal o problemă sau o deficiență, life coach-ul are ca focus principal abilitatea și trăsăturile pozitive pe care se poate construi.

După cum vedeți cele două sunt complementare, și este nevoie și de o abordare și de cealaltă. Eliminarea negativului înseamnă aducerea la punctul zero, de funcționare eficientă, dar asta nu este suficient, copilul are nevoie să crească, să se dezvolte, să înțeleagă cum poate el să ajungă să fie fericit și să aibă succes în viață, cum să-și descopere menirea, cum să-și fructifice potențialul.

De ce nu este mereu suficient să faci tu singur Life coaching cu copilul tău? Până la urmă toată înțelepciunea lumii e la un click distanță.

Imaginează-ți că ești într-un muzeu și ai în jurul tău o multitudine de opere de artă. În muzeele mari ai observat că, în fața celui mai căutat dintre tablouri, este amenajată o bancă sau ceva pe care să te așezi, care este la o anumită distanță. De ce se întâmplă asta, pentru că, dacă ești chiar în fața tabloului, foarte aproape, perspectiva ți se îngustează, nu ți se lărgește. Ca să-l apreciezi pe deplin, trebuie să-l privești de la o oarecare distanță. Asta se întâmplă cu tine ca părinte, fiind implicat zi de zi în interacțiunea cu copilul, perspectiva ta poate fi îngustată. Un life coach are perspectiva aceea mai largă, de unde poate vedea mai bine, în profunzime, calitățile și frumusețea copilului tău. Mai mult decât atât, îl poate ajuta și pe el să le vadă și să le aprecieze.

Cum are loc procesul de Life coaching pentru copii și adolescenți?

Life coaching -ul pentru copii și adolescenți este un proces personalizat și adaptat la nevoile și interesele fiecărui copil în parte. În acest proces este esențială colaborarea îndeaproape cu părinții pentru a ajuta copiii să-și atingă obiectivele și să-și dezvolte abilitățile socio-emoționale și cognitive. În centrul procesului stă copilul cu unicitatea lui. Fiecare copil care intră în procesul de life coaching este privit din punctul de vedere al potențialului său.

Niciun copil nu se va simți judecat sau clasificat în niciun fel. Tot ce se întâmplă în procesul de life coaching este confidențial și nu va fi discutat în niciun fel în afara cadrului celor direct implicați părinte/copil. În fiecare moment am în vedere bunăstarea copilului și importanța relației constructive cu părintele. Nu există un script sau fișe de lucru, obiectivul meu este că creez cu copilul o conexiune, astfel încât el să se simtă liber să se exprime și să poată avea încrederea să-și împărtășească experiențele. Procesul este dinamic și interactiv, copilul se va simți relaxat și liber să se exprime fără a fi judecat în niciun fel.

Life coaching -ul pentru copii și adolescenți pornește de la obiective concrete pe care le discut cu părintele. Orice aspect din viața copilului tău pe care îl vrei îmbunătățit poate fi abordat. Fie că este vorba despre încredere în sine, motivație, performanța școlară, viziune pentru viitor, reziliență, o mai bună abordare a pregătirii pentru examene sau teste, mentalitatea succesului, gândire critică, colaborarea cu ceilalți și lucrul în echipă, leadership, toate acestea pot fi adresate în procesul de coaching.

De ce eu?

Procesul de life coaching pentru copii și adolescenți este unul practic, în care eu parcurg împreună cu copilul drumul de la punctul de pornire la obiectiv. În timpul ședințelor de coaching eu îi spun povești, din care înțelegem contexte, găsim legătura cu viața noastră și construim acțiuni pe care să le facem astfel încât să putem vedea o diferență. Soluțiile găsite chiar de el în urma discuțiilor, se vor transforma în acțiuni concrete și acțiunile vor trebui făcute cu ajutorul părintelui.

Am devenit Life coach pentru copii și adolescenți la Singapore, în anul 2016, cu un program care se numește SoulKids. Ca Life coach SoulKids, am lucrat la Singapore timp de 2 ani, chiar la compania fondatoare a programului, cu sute de copii din toată lumea. De-a lungul acestor 2 ani am învățat foarte multe lucruri și am văzut că pot face o diferență în viața copiilor. În 2018 ne-am întors în România și de atunci fac acest program cu același succes la copii și la părinți deopotrivă.

Dana Ilieș

Citește și: AJUTĂ-L PE COPILUL TĂU SĂ-ȘI DESCOPERE POTENȚIALUL!

Ar putea sa ti placa si

2 comentarii

Vom avea mintea pe care o exersăm! 03/01/2024 - 11:54

[…] Citește și: LIFE COACHING PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI […]

Raspunde
Despre cum altruismul ne ajută să ne descoperim menirea 10/04/2024 - 10:28

[…] Citește și: LIFE COACHING PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI […]

Raspunde

Lasa un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeşte mai mult

Privacy & Cookies Policy